ANNONS

Fängelse för två män efter klockrån på Östermalm

Klockrån i trapphus vid Tegnerlunden
Polisen hyllar vittnen.
Fängelse i drygt två år och skadestånd till brottsoffren blev domen mot två män som polisen gripit för klockrån i trapphus på Östermalm.
Det skriver polisen i ett pressmeddelande.
ANNONS

Efter att polisen i Stockholm city i juli startade en särskild insats mot klockrån har flera rånare blivit gripna och dömda, meddelar polisen i ett pressmeddelande.

Den senaste domen gäller två män som i somras genomförde ett rån och ett rånförsök av exklusiva klockor i trappuppgångar på Östermalm.

Hotade med kniv

En kväll i juni promenerade en man och en kvinna från ett hotell på Östermalm. En maskerad person kom ifatt dem och tvingade med hjälp av en kniv till sig en exklusiv klocka och mobiltelefoner.

En vecka senare, mitt på dagen, blev en man med en dyr klocka utsatt för rånförsök när han väntade på hissen i entrén till ett hus på Östermalm.

Men istället för att snällt lämna över sin klocka började mannen skrika och göra motstånd, varpå en av rånarna riktade kniven mot honom och gjorde utfall.

Vittnen på alerten

Rånarna flydde och förföljdes av flera vittnen som larmade polisen som senare kunde gripa rånarna.

– Det är bland annat tack vare vittnenas vakna agerande som gärningsmännen kunde gripas på flyende fot, säger Daniel Horner, operationsledare för insatsen Uret i pressmeddelandet.

Fängelse och skadestånd

Gärningsmännen dömdes båda till fängelse i två år och fyra månader. Mannen som blev rånad på sin klocka i det första fallet får ett skadestånd på cirka 130 000 kronor och kvinnan cirka 24 000 kronor.

I det andra fallet får mannen ett skadestånd på 17 000 kronor.

ANNONS