Ung man döms till fängelse efter knivattack på Södermalmstorg

Mordförsök södermalmstorg slussen
De två männen åtalades för mordförsök, men tingsrätten menar att det inte går att bevisa att de faktiskt försökt döda mannen.
En man knivhöggs på Södermalmstorg i augusti 2018. Han skadades svårt men överlevde. Nu har domen fallit mot männen som utförde dådet.

I augusti 2018 larmas polisen till Södermalmstorg efter ett misstänkt knivdåd. Offret uppgav då att han blivit överfallen av två, för honom, okända män.

Mannen fördes till sjukhus med knivhugg i ryggen som orsakat skada på mjälten och blod i bröstkorgen.

I förundersökningen framgår det att mannens skador var allvarliga, men att ”tillfälliga omständigheter” verkar ha räddat honom.

Åtalades för försök till mord

I början av augusti åtalades två män i 20-årsåldern för försök till mord. Båda har hela tiden nekat till brott.

Under utredningsprocessen har det framkommit att det var en av männen som utdelat knivhuggen. Han döms nu för grov misshandel.

Tingsrätten: går inte att bevisa mordförsök

Tingsrätten menar att det inte går att bevisa att någon av de två unga männen faktiskt försökt döda mannen.

”Även om X kommit att utdela tre hugg så är detta inte så besinningslöst våld som tyder på ett överskjutande uppsåt att döda Y” ,står det i domen.

Döms till fängelse och skyddstillsyn

Mannen som döms för grov misshandel får tre år och sex månaders fängelse.

Den andra unga mannen som var med under attacken döms för misshandel. Han döms till skyddstillsyn och samhällstjänst. Om fängelse i stället hade valts som påföljd för honom skulle fängelsestraffet redan ha suttits av under häktningsperioden, enligt tingsrätten.