Arton års fängelse för knivmord i Kallhäll

Attunda tingsrätt.
Mannen döms till fängelse, men hävdar att han varit psykiskt sjuk.
En man i 30-årsåldern döms nu för att i början av maj ha huggit ihjäl den kvinna han tidigare var sambo med, i hennes lägenhet i Kallhäll. Mannen hävdar att han var psykiskt sjuk, men det håller rätten inte med om. Med hänvisning till "mycket försvårande omständigheter" döms mannen till 18 års fängelse.

Den man, hemmahörande i Upplands Väsby, som nu döms för knivmordet hade varit psykiskt sjuk under lång tid, och berättat om tankar både på att ta sitt eget liv och på att mörda sin före detta sambo. Men efter en tids behandling på en psykiatrisk mottagning verkade han vara på bättringsvägen. Under en permission från mottagningen stämde han träff med sin före detta sambo i hennes lägenhet i Kallhäll i början av maj.

Det var sent på natten, när kvinnan sov i sin säng, som mannen högg henne upprepade gånger med kniv. Mannen ringde själv SOS och berättade om händelsen, men vid tiden för samtalet var kvinnan fortfarande vid liv. Enligt rättsläkarens undersökning utdelades de mördande huggen efter SOS-samtalet och innan polisen kom in i lägenheten.

Utlåtande: Mannen var inte psykiskt sjuk

Mannen sa då till polisen att det var han som mördat kvinnan, och att han var psykiskt sjuk. Under rättegången har han istället sagt att han inte minns händelsen, och säger att den elbehandling han fått på den psykiatriska mottagningen kan vara orsaken – en förklaring som ifrågasatts av rätten. Mannen har också ifrågasatt det rättspsykiatriska utlåtandet, som säger att han inte begått brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Men rätten litar på utlåtandet, och eftersom han inte bedöms lida av någon allvarlig psykisk störning döms han till fängelse. Omständigheterna kring brottet beskrivs som ”mycket försvårande” eftersom kvinnan mördades när hon låg och sov i sin säng, eftersom de hade haft en nära relation, och eftersom händelseförloppet var utdraget. Därför döms mannen till 18 års fängelse.

Mannen ska dessutom betala skadestånd till den mördade kvinnans föräldrar, för det lidande han orsakat dem.