ANNONS

Fängelse för miljonstöld av antika mynt

Guldmynt från 1615, ett av mynten som stulits från Myntkabinettet.
Guldmynt från 1615, ett av mynten som stulits från Myntkabinettet.
Kungliga Myntkabinettet i Stockholm.
Kungliga Myntkabinettet i Stockholm.
På myntet syns Gustav II Adolf.
På myntet syns Gustav II Adolf.
En man som tidigare varit anställd som chef för Kungliga Myntkabinettet döms för flera stölder under sin anställning. Han ska ha sålt vidare mynt för 1,2 miljoner kronor.
ANNONS

En man som är hemmahörande i Upplands Väsby döms för grov stöld. Mannen ska tidigare har varit chef för Kungliga Myntkabinettet och under sin anställning har stulit mynt och sedlar från myntkabinettet och även Göteborgs stadsmuseum som han haft kontakt med genom tjänsten. De äldsta mynten var från 1600- och 1700-talet.

Mannen har berättat att mynten som stulits förvarades på brickor i olåsta skåp som alla anställda kunde komma åt. Att han började stjäla var för att finansiera sin egen konsumtion av kläder och resor. Under utredningen har över 140 skjortor hittats i en garderob hos mannen som är en samlare av olika föremål.

– Det var onödigt, konstaterar mannen i förhör.

Stal föremål till ett värde av 1,5 miljoner

En annan anledning till att han började stjäla ska enligt mannen ha varit att han pressades på pengar av en person som hotade honom, hans barn och barnbarn. Men det är osannolikt enligt tingsrätten eftersom mannens äldsta barnbarn föddes efter tillfället för de aktuella stölderna.

Han menar att han tog saker som han bedömde ha ett stort värde för samlare men inte för stort kulturhistoriskt värde.

Stockholms tingsrätt dömer mannen till tre års fängelse för brottet. Mannen har erkänt att han stulit föremål och sålt dem vidare men säger sig inte ha någon minnesbild av vilka föremål eller vi hur många tillfällen.

Enligt domen är det styrkt att mannen stulit totalt 35 föremål med värde av totalt 1 440 000 kronor från Kungliga Myntkabinettet och  Göteborgs stadsmuseum. Mannen ska förverkas 1 210 000 kronor som han fått genom försäljning av stöldgods.

Påstod att mynten kom från pappas samling

En annan man, hemmahörande i Hägersten, döms för grovt häleri. Mannen ska ha köpte flera mynt och sedlar av den tidigare chefen för ett totalt värde på 1 210 000 kronor. Han har under tiden för brotten varit mynthandlare som bedrivit verksamhet på Östermalm.

Enligt mannen kände han till den tidigare chefen och trodde på honom när denne påstod att mynten han sålde kom från hans pappas myntsamling. Mannen berättar att han bad att få legitimation för att värja sig från att köpa stöldgods från en säljare och att han kunde se på en person om det fanns skäl till att kolla upp personen.

Mannen har menat att han inte har ansvar för brott då han säger att han inte haft skäl till att ana att föremålen han köpt varit stöldgods. Mannens döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 240 timmar.

ANNONS