16 och 11 års fängelse för mord i Skärholmen

De båda männen dömdes på fredagen till långa fängelsetraff.
De båda männen dömdes på fredagen till långa fängelsetraff.
16 år och 9 månader respektive 11 års fängelse. Det blev straffen för de två unga män som åtalades för mordet på en 20-årig man i Skärholmen som skedde i februari.
Männen ska ha mördat 20-åringen som en hämnd för en tidigare attack i Segeltorp.

De båda männen 21 och 20 år gamla, dömdes till långa fängelsestraff vid Södertörns tingsrätt på fredagsförmiddagen. 21-åringen dömdes till 16 år och 9 månaders fängelse och 20-åringen till 11 års fängelse.

Det var den 1 februari som en 20-årig man sköts ihjäl i Skärholmen. De inblandade känner varandra sedan tidigare och har varit inblandade i narkotikahantering i Vårberg, Segeltorp och Skärholmen. Både de dömda gärningsmännen och mordoffret kommer från Segeltorp.

Vid årsskiftet uppstod en konflikt. Den konflikten eskalerade när 21-åringen besköts utanför vårdcentralen i Segeltorp, utan att träffas eller skadas.

Det uppstod att den mördade 20-åringen var inblandad i dådet. 21-åringen och 20-åringen ville hämnas på honom, enligt åklagarens framställan.

De bestämde träff med 20-åringen den 1 februari för att reda ut konflikten som uppstått. Mötesplatsen blev vändzonen på Idholmsvägen i Skärholmen. 20-åringen kom dit tillsammans med en kamrat. Enligt åklagaren hade gärningsmännen med sig två beväpnade män i sin bil.

Dessa män sköt ett flertal skott mot de båda männen som blev träffade. 21-åringen och skyttarna sprang därefter i riktning mot Ekholmsvägen. 20-åringen förflyttade sig ett antal meter tills han föll ihop och avled. Kamraten skadades, men lyckades köra från platsen.

21-åringne har hävdat att skyttarna inte var med under bilresan till och från brottsplatsen. Enligt tingsrätten är det dock inte sannolikt att de båda männen skulle åka och träffa en person som de var övertygade om varit delaktig i en skjutning utan att ha med sig någon som skydd.

Tingsrätten anser att det är bevisat att skyttarna var med i bilen och att de var med som skydd. Tingsrätten anser att 21-åringen och 20-åringen haft likgiltighetsuppsåt till skjutningarna.

De båda männen döms för mod och försök till mord.