Fängelse för naziupplopp på Medborgarplatsen

Nazistiska Svenska Motståndrörelsen på Medborgarplatsen strax innan attacken mot polisen
Polisens bild strax innan upploppet.
Nu faller den första domen mot personer ur Svenska Motståndsrörelsen som deltog i attacken mot polisen på Medborgarplatsen förra året. Tre män döms till en månads fängelse – två av dem är sedan tidigare dömda för attacken i Kärrtorp 2013.

Den 23 januari utbröt tumult på Medborgarplatsen när ett 40-tal demonstranter från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen gick till attack mot polisen. Mitt i har tidigare rapporterat om flera åtal som väckts mot upprorsmakarna och så sent som förra veckan utpekades en 22-årig man som initiativtagare till attacken.

Nu faller domen över tre män som deltog i attacken mot polisen. Enligt domen är två av de tre männen även skyldiga till det våldsamma upploppet i Kärrtorp den 15 december 2013.

Demonstrationen slogs ner av polisen

Under attacken på Medborgarplatsen förra året ska de tre männen ha format en linje framför övriga demonstranter och på kommandot ”Framåt” gått till våld mot polisen. Polisen ropade åt dem att backa men de valde att fortsätta sin marsch. Attacken slogs sedan ner och 38 män kunde gripas.

Stockholms tingsrätt gör bedömningen att det våldsamma upploppet var ”tämligen kortvarigt.”

Valde fängelse

Med hjälp av polisens videoinspelningar kunde man bevisa att de tre männen bar sköldar och att de attackerade polisen. En av männen hade pepparspray och döms även för vapenbrott. Han valde bort samhällstjänst och fick då en månads fängelse. De två andra männen var villkorligt frigivna sedan attacken i Kärrtorp och döms till en månads fängelse, utan möjlighet till samhällstjänst.

 


Läs också: