ANNONS

Fängelse för liga som stal av frukostgäster – greps i Sollentuna

Liga stal av hotellgäster
Ligan hade specialiserat sig på att stjäla värdesaker av hotellgäster som var upptagna med att ta för sig av frukostbuffén.
När hotellgästerna åt frukost passade tjuvarna på att stjäla deras ägodelar.
Tack vare övervakningsfilmer kunde polisen gripa flera personer i en lägenhet i Sollentuna och göra ett stort beslag av bland annat väskor och pengar.
Nu har flera i ligan dömts till fängelse för grov stöld och stöld.
ANNONS

Det var under försommaren och sommaren som polisen såg en tydlig ökning av stölder från hotell i Stockholm där turister blev bestulna på sina väskor, i regel under frukosten. Många av stölderna fångades på övervakningsfilmer och polisen upptäckte tidigt att samma gärningspersoner fanns med i många av fallen.

  Även utredare på gränspolisenheten i Stockholm kände igen dem och snart kunde vi konstatera att det rörde sig om en liga från Sydamerika, säger Daniel Almskog Sundel, utredare på Internationella brottsnätverk, IBN, vid gränspolisen.

Tillslag i Sollentuna

Efter en spaningsinsats mot en lägenhet i Sollentuna kunde polisen i september gripa en grupp män och kvinnor. Vid en husrannsakan i lägenheten hittade polisen mängder av misstänkt stöldgods så som väskor, mobiltelefoner, solglasögon och pengar.

– Det är bara en liten del av allt som ligan egentligen har hanterat. Vi är säkra på att mängder av stöldgods redan är sålt eller skickat till utlandet, säger Daniel Almskog Sundel.

”De var mycket brottsaktiva”

Totalt misstänktes ligan i över 30 fall av grova stölder.

– Det var bra att vi fick stopp på den här ligans seriebrottslighet, de var mycket brottsaktiva när de befann sig i landet, säger Monica Krüger på gränspolisens utredningssektion som arbetar mot internationella stöldligor.

Fyra fick fängelse och utvisning

De gripna åtalades i tingsrätten och nu har två män och en kvinna dömts för grov stöld och stöld. Påföljden blev fängelse i två år och utvisning med förbud att återvända på tio år.

En annan man dömdes för stöld och försök till stöld till fängelse i tre månader och utvisning med förbud att återvända på fem år.

Men kvinnan med lägenheten friades

Däremot frikändes en kvinna som stod åtalad för medhjälp till grov stöld.

ANNONS

– Vi hade önskat att lagstiftningen varit tuffare mot henne. Hon frikändes trots att hon bevisligen har överfört pengar till en i ligan innan resan till Sverige, hyrt ut en del av sin bostad där ligan bodde och hanterade stöldgodset, och hjälpt till med att skicka paket till Sydamerika. Vi menar att hon har främjat deras brottsliga verksamhet, men tingsrätten ansåg inte att det räckte för att fälla henne, säger Monica Krüger.

Åklagaren har valt att inte överklaga den frikännande domen mot kvinnan.