Fängelse för vansinnesfärd i Enebyberg

Så här såg busskuren och taxibilen ut efter att 45-åringen kraschat.
Så här såg busskuren och taxibilen ut efter att 45-åringen kraschat.
I februari förra året tillgrep en 45-årig man från Täby en taxibil vid Tekniska högskolan och kraschade in den i en busskur i Enebyberg. Mannen dömdes av tingsrätten till 9 månaders fängelse, men överklagade. Men hovrätten valde även att döma mannen för misshandel.

I februari 2016 skrev Mitt i Täby om en vansinnesfärd genom Täby som slutade med att föraren kraschade rakt in i en tom busskur. Nu har mannen, en 45-åring, döms till 9 månaders fängelse.

Det hela började att 45-åringen haft en utekväll på Kungsholmen tillsammans med vän och planerat att ta en taxi hem till Täby under kvällen. Vid Tekniska Högskolan fick han syn på en taxibil som stod med en öppen dörr och med nyckeln kvar i tändningslåset.

Försökte stoppa taxibilen

Taxichauffören stod omkring en meter från taxibilen och berättar att en man knuffade honom och hoppade in i bilen. Taxichauffören gjorde vad han kunde för att stoppa bilen och lyckades öppna en bakdörr i farten, men efter några meter föll taxichauffören till marken.

Ett vittne som kom körandes såg hur en man försökte stoppa en taxibil men att bilen fortsatte vidare mot ett rödljus. Den dömde 45-åringen hävdade att han suttit i passagerarsätet och att han inte kommer ihåg hur han hamnat i en busskur i Täby med blod i ansiktet.

Vittnet ser föraren

Vittnet däremot, såg redan vid Tekniska Högskolan, att det bara funnits en person i bilen och det var föraren. Vittnet följde sedan bilen hela vägen till Enebyberg där den till slut kraschade in i en busskur. Enligt vittnet ska föraren suttit kvar i tio sekunder innan han gick därifrån.

Polisen kunde gripa mannen med hjälp av hundar på en innergård i närheten. Mannen dömdes av Stockholms tingsrätt till 9 månaders fängelse, men valde att överklaga till hovrätten.

Överklagade till hovrätten

45-åringen ville att rubriceringen tillgrepp av fortskaffningsmedel skulle sänkas från grov till normalt, och att fängelsepåföljden skulle sänkas till 6 månader. Men hovrätten valde att döma 45-åringen ännu hårdare.

Hovrätten valde nämligen att även döma mannen för misshandel av taxichauffören i samband med att han tog bilen.

45-åringen ska även betala 27 640 kronor till SL  för den trasiga busskuren.