Man döms till fängelse för vapenverkstad i Rissne

vapenverkstad Rissne Sundbyberg vapen pistol
I 30-åringens lägenhet hittade polisen skotthål och skarpa vapen.
vapenverkstad Rissne Sundbyberg vapen pistol
Polisen hittade en mängd verktyg som användes för att bygga om gas- och signalpistolerna.
vapenverkstad Rissne Sundbyberg vapen pistol
Ett av de skarpa vapen polisen hittade i lägenheten.
En man i 30-årsåldern döms till fem års fängelse för grovt vapenbrott, grov smuggling och narkotikabrott. Mannen tillverkade och sålde vapen i en lägenhet i Rissne.

Solna tingsrätt dömer en man i 30-årsåldern för att ha tillverkat och sålt vapen i sin lägenhet på Valkyriavägen i området Rissne i Sundbyberg.

30-åringen köpte in gas- och signalpistoler från Frankrike och gjorde om dem till skarpa vapen som han sedan sålde.

När polisen gjorde ett tillslag hos 30-åringen i mitten av december förra året hittade de vapen, vapendelar, ammunition, en mängd verktyg och även narkotika.

Polisen hittade bland annat tre skarpa vapen, fyra vapen klara att sättas ihop och i flera rum låg vapendelar.

– Vi hittade till och med två kolvar till vapen i ungen. De var nylackerade. Mannen har troligen tillverkat vapen under en längre tid. De har köpts utomlands och byggts om för att säljas vidare till personer med kriminella kopplingar, säger Oscar Magnusson, utredningsledare för ärendet, till polisen.

Vid tillslaget grep polisen även en man med en nyköpt pistol utanför lägenheten, som senare dömdes till fängelse för vapenbrott.

vapenverkstad Rissne Sundbyberg vapen pistol

Polisen hittade bland annat vapen i ugnen. Foto: Polisen

Blev tvingad

Den dömde 30-åringen erkänner att han tillverkat och sålt vapen. Han menar att en kriminell gruppering från västra Stockholm tvingat honom till det, och att narkotikan polisen hittade i lägenheten och i ett förråd i Sundbyberg var för eget bruk. Något som tingsrätten väljer att inte ta hänsyn till.

Mannen döms till totalt fem års fängelse, och är tidigare dömd för flera fall av narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri.

Fler fabriker

Fabriken var en av de som förser Stockholms kriminella med vapen, vilket Mitt i tidigare rapporterat om.

De senaste åren har antalet beslagtagna ombyggda vapen ökat markant.

– Det är en anmärkningsvärd ökning av den här typen av vapen. Runt en tredjedel av alla vapen som beslagtas i kriminella miljöer är ombyggda vapen, säger Johan Gustafsson, kriminalinspektör på Nationella operativa avdelningen, Noa.