Fängelsedomar efter guldrån

Två av de inblandade i det brutala rånet mot en guldsmedsbutik i Kista galleria i maj har nu dömts till fängelse.

En av dem är en 19-årig kvinna från Kistaområdet.

Den 24 maj i år utsattes en guldsmedsbutik i Kista centrum för ett rån. Fyra maskerade rånare stormade in i butiken strax efter klockan 10 på förmiddagen.

De var beväpnade med pistol, ett automatvapenliknande föremål och en slägga samt en kofot. I butiken fanns två kunder och två som arbetade där.

Rånaren med pistolen avlossade enligt domen ett skott i taket under rånet och hotade att döda den ena affärsinnehavaren. Med hjälp av släggan och kofoten krossade de montrarna med guldsmycken. De hade med sig väskor som de fyllde med smycken. Rånarna tog sig även in i kassaskåpet som de tömde.

Nu har två deldomar som rör guldrånet meddelats av Solna tingsrätt. Två av de inblandade döms för grovt rån. En 20-årig man dömdes till fängelse i tre år för medhjälp till grovt rån och en 18-årig man dömdes för medhjälp till grovt rån till sluten ungdomsvård i ett år.

En 19-årig kvinna från Kistaområdet var enligt domen också inblandad i rånet, då hon lät en av rånarna låna hennes lägenhet i samband med rånet. Hon dömdes till fängelse i ett år och tio månader för medhjälp till grovt rån samt grovt vapenbrott.

Under en husrannsakan i lägenheten den 25 maj hittade polisen kläder med anknytning till rånet och en kartong till en soft air gun. I ett skåp hittade de väskor med kassetter till ringar som liknande de som varit utställda i butiken.

Under rättegången och polisförhör uppgav kvinnan att hon inte trodde att männen skulle använda lägenheten för att lämna guld och vapen där eller att syftet med lånet var att de skulle begå brott.

Tingsrätten anser att hon är skyldig, då hon lånat ut lägenheten och enligt åtalet överlämnat en pistol från lägenheten till en person i samband med rånet.