ANNONS

Nya fängelsedomar för miljonbluff i Djursholm

Totalt sex män har dömts till fängelse för inblandning i lagfartskapningen i Djursholm.
Totalt sex män har dömts till fängelse för inblandning i lagfartskapningen i Djursholm.
Tre män som tidigare friats i mångmiljonsvindeln med ett hus ägt av Liberianska staten har dömts till fängelse av Svea hovrätt. Dessutom fick den så kallade "La Reine-mannen skärpt fängelsestraff för sin inblandning.
ANNONS

Med hjälp av förfalskade dokument lyckades svindlarna få en lagfart som visade att de ägde den stora ödevillan på Fafnervägen i Djursholm. Det gjorde att de kunde sälja fastigheten för 9,2 miljoner kronor till ett ungt par i Danderyd.

Pengarna delade bedragarna upp och flyttades till olika konton i Sverige och utomlands.

Men husets rätte ägare, Liberias ambassad, upptäckte vad som hänt.

Tidigare i höstas dömde tingsrätten tre av sex män som åtalats för bedrägeriet.

”La Reine-mannen” inblandad

Bland de dömda: den så kallade ”La Reine-mannen”, en 64-årig ekobrottsling som på 1990-talet blev känd som ”Sveriges störste skalbolagsplundrare”.

Nu har Svea hovrätt fällt även de tre återstående männen för brott. De tre döms samtliga till fängelstraff för grovt penningtvättsbrott i samband med bedrägerierna.

– Jag är nöjd och belåten eftersom det var så jag yrkade, säger vice chefsåklagare Peter Salzberg till Mitt i.

    Jag är nöjd och belåten

Avgörande för hovrätten var att de tre männen bedömdes ha utfört brottsliga handlingar i Sverige och inte utomlands, där svensk domstol inte är behörig.

ANNONS

Dessutom fick La Reine-mannen sin fängelsedom förlängd, från åtta månader till ett år av hovrätten.

Samtliga män har nekat till brott och velat bli frikända, men har överbevisats av bland annat vittnesmål, kontoutdrag och meddelanden från mobiltelefoner.

Förutom fängelse ska männen betala flera miljoner kronor i skadestånd.

 


 

Dömda i bedrägerihärvan:

Siluett

Man, 25 år, svensk medborgare. Dömdes av tingsrätten till fängelse i tre och ett halvt år för grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund.

Siluett

Man, 52 år, svensk medborgare. Dömdes av tingsrätten till fängelse i tre år för grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund.

Siluett

”La Reine-mannen”, 64 år, svensk medborgare. Dömdes av tingsrätten för grovt penningtvättsbrott till fängelse i åtta månader, men fick straffet skärpt till ett år av hovrätten.

 

Tidigare frikända, nu dömda i hovrätten:

Siluett

33-årig man, fransk medborgare. Tidigare friad av tingsrätten, men dömdes av Svea hovrätt för grovt penningtvättsbrott till två års fängelse.

Siluett

53-årig man, estländsk medborgare. Tidigare friad av tingsrätten, men dömdes av Svea hovrätt för grovt penningtvättsbrott till ett års fängelse.

Siluett

31-årig man, estländsk medborgare. Tidigare friad av tingsrätten, men dömdes av Svea hovrätt för grovt penningtvättsbrott till tio månaders fängelse.

ANNONS