Fängelsestraff för maskerade rånare

Drygt ett år långa fängelsestraff fick den 29-åriga kvinna och den 21-årige man, som maskerade med ­luvor, gav sig på och rånade en kvinna i Strand.

Det var i slutet av oktober som en kvinna från Tyresö rånades på väg till sitt jobb i Strand.

Två maskerade rånare – en 21-årig man och en 29-årig kvinna – hotade henne med ett pistolliknande föremål.

Bytet blev kvinnans mobiltelefon, som rånarna kom åt genom att krossa hennes bilrutor.

I rånarnas bil befann sig också en tredje person, en 32-årig man, som enligt ­domen i Nacka tingsrätt körde bilen när rånarna lämnade Strand.

Rånarna som är kända hos polisen sedan tidigare greps dagen därpå och har sedan dess suttit häktade. Den 32-årige mannen försattes dock på fri fot efter rättegången, för drygt två veckor sedan.

Enligt domen ska den 29-åriga kvinnan vara frihetsberövad i ett år och fyra månader. För den 21-årige mannen slutade straffet på ett år och sex månader. ­Förutom rånet fälldes mannen och kvinnan bland annat för häleri och narkotikabrott.

Båda två har erkänt att de var maskerade när de träffade Tyresökvinnan. Mannen medger också att han tagit hennes telefon, dock utan att hota henne.

Mot deras version talar att polisen hittat flera föremål i rånarnas bil, som kan kopplas till rånet, bland annat det pistolliknande föremålet.

Mannen, som enligt domen körde rånarna från brottsplatsen, fälldes för bland annat medhjälp till rån. Han dömdes till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Tillsammans med de andra två ska han betala ett skadestånd till kvinnan på nära 20 000 kronor.

Men domen kommer att överklagas.

Åtminstone den 21-årige mannens advokat anser att hennes klients straff är alldeles för hårt.