Fann mystiskt kärleksbrev under golvplankorna

När Kaptensstugan skulle renoveras hittade Atet Jigestam ett mystiskt gammalt kärleksbrev från mitten av förra seklet.
När Kaptensstugan skulle renoveras hittade Atet Jigestam ett mystiskt gammalt kärleksbrev från mitten av förra seklet.
Brevet.
Brevet.
När Atte Jigestam skulle renovera Kaptensstugan fann hon ett över 60 år gammalt okänt kärleksbrev bland golvplankorna.

I somras öppnade Atte Jigestam upp Kaptensstugan vid Lidingö kyrka som sommarcafé. Men innan dess hade ett mystiskt kärleksbrev förbryllat henne.

– Det var hantverkarna som hittade brevet under en av plankorna i köket när de höll på att riva upp golvet. Jag har själv inte haft tid alls att forska vidare i det men det är otroligt spännande.

Det mystiska brevet är daterat den 31 mars 1953 och är undertecknat av en kvinna vid namn Gerda Fällman, som vid den tiden arbetade på en skola i Hemfosa på Södertörn. Det framgår i brevet att hon tidigare satt in en annons i Dagens Nyheter, som Kapten Silander, då huserad i Kaptensstugan, har svarat på. Det upphittade brevet är då hennes svar tillbaka.

Gerda Fällman skriver i brevet att hon tycker att det är svårt att skriva till en alldeles främmande herremen börjar med att beskriva sig själv som norrländska, småskollärarinna, mörk och av medellängd.

Hon skriver att tjänstgör i en gammal omodern, men trivsam skola på landet åt Nynäshamnshållet och att de har rätt bra bussförbindelser med Sthlm och att hon vid veckosluten rätt ofta åker in till staden och handlar och roar mig lite, vilket en tröttkörd skolfröken kan behöva som avkoppling.

– Jag är supernyfiken på att få reda på mer om Kapten Silander och det öde som han mötte. Man märker ju direkt när man börjar läsa att det är ganska gammalt, säger Atte Jigestam och fortsätter:

– Kaptensstugan byggdes under mitten av 1800-talet och sedan dess har en rad sjökaptener och under senare år en rad föreningar verkat i huset.

Hon berättar även att hon har fått tillstånd av kommunen att behålla brevet som nu ligger i ett kassaskåp.

– Det har varit många som varit mycket nyfikna på brevet och när jag hade kafét öppet under sommarmånaderna var det många öbor som ville prata och ge sina spekulationer kring det mystiska brevet. Men jag vet fortfarande inget mer, säger hon och fortsätter:

– Det som är säkert är att Kapten Silander huserade i Kaptensstugan under 1950- och 1960-talet. Det finns även uppgifter om att han har bott med en kvinna, men om det skulle kunna vara den här Gerda är oklart.

En av de som blivit nyfikna på brevet är Carl-Henrik Ankarberg, vice ordförande i Lidingö hembygdsförening. Han har även själv gjort en del efterforskningar för att få fram historien kring Kapten Silander.

– Tyvärr så kom jag fram till att det inte fanns någon koppling till båttrafiken på ön, säger han.

Efterforskningarna visar att båttrafiken i Kyrkviken lades ned 1909 i samband med att Norra Lidingöbanan anlades.

– Det hade varit kul om det funnits en koppling till båttrafiken på Lidingö men tyvärr är det nog bara en slump att Silander var kapten. Vad jag har fått fram visar att huset, vid den tiden, ägdes av Lidingö stad och hyrdes ut till olika hyresgäster. Och han var nog ”bara” en vanlig hyresgäst. Men spännande är det likväl, hoppas vi får reda på mer snart, säger Carl-Henrik Ankarberg.