ANNONS

6 år av sorg: Ingen plats för Rikard – avled efter operation

camilla von Otters sambo Rikard Langewolf dog av vårdmisstag.
Rikard var Camillas stora kärlek, "han var mångas bästa kompis, han klampade in i människors hjärtan".
Bristen på vårdplatser skördar dödsoffer.
Camilla von Otters sambo Rikard avled sedan platsbrist gjorde att han inte kunde få sin gallstensoperation snabbt och på rätt ställe.
ANNONS

Denna artikel publicerades 17 mars 2020.

Rikard avled 2014.


Svårt sjuka patienter som blir kvar i akutens korridorer i väntan på vårdplats, som skickas hem i brist på vårdplats, eller placeras på fel avdelning.

Patienter som får vårdskador, eller avlider, i brist på vårdplats.

Larmen duggar tätt. Men vårdplatsbristen är inget nytt.

För sex år sedan avled Camilla von Otters sambo Rikard Langewolf sedan platsbrist satte käppar i hjulet för hans gallstensoperation.

Vad tänker du när du tar del av dagens rapportering?

– Jag blir förbannad och beklämd. Inget verkar ha ändrats till det bättre, snarare eskalerar problemen. Jag känner rädsla, när en gallstensoperation kan gå så fruktansvärt fel på en fullt frisk person.

I december 2013 åkte Rikard, 30, till Karolinskas akut i Solna med magsmärtor. Ultraljud visade  en sten i gallvägarna och en inflammerad gallblåsa.

ANNONS

Karolinska i Huddinge sa nej

En operation förordades där gallblåsan tas bort, samtidigt som gallvägar och bukspottkörtel undersöks med endoskopi (titthål) och stenen avlägsnas.

Men operationen kunde inte göras där, och på Karolinska i Huddinge, där de är specialister på detta, fanns det inte plats.

Efter flera dagars väntan med svåra smärtor beslöts att operera gallblåsan i Solna, och göra endoskopin på Danderyd dagen därpå.

Han skickades i sjuktaxi i sin blodiga operationsskjorta

Camilla von Otter

– Han skickades till Danderyd i sjuktaxi i sin blodiga operationsskjorta. Ingen hade koll, säger Camilla.

Men hans smärtor var för svåra och endoskopin fick avbrytas.

Livshotande tillstånd

Tillbaka i Solna placerades han på en vanlig vårdavdelning. Under natten tillstötte komplikationer, utan att läkare larmades.

Rikard var i chock, hade svårt att andas och hade fullt med gallvätska i buken.

Camilla von Otters sambo Rikard Langewolf, avled 2014

I 70 dagar kämpade Rikard Langewolf för sitt liv.

Han opererades igen och därefter fördes han till Karolinska i Huddinge. Efter veckor av intensivvård och totalt 37 operationer blev läget allt mer kritiskt.

– Jag tänkte aldrig att han kunde dö. Det var ju bara gallsten. Men när vi kallades till sjukhuset den 10 februari var det plötsligt en annan stämning i rummet. Nu var det bara ett mirakel som kunde rädda honom, och då hoppades jag på ett mirakel, berättar Camilla.

Den 11:e februari 2014 avled Rikard. 70 dagar av smärta och lidande var till ända, för Rikard.

Sorg att inte minnas

Men för de anhöriga tar det inte slut.

– Det där med sorgeår stämmer inte. Sorgen kommer att finnas kvar i hela mitt liv, men den ändrar karaktär. Just nu kan jag känna sorg över det jag inte längre minns av honom. Som tur är har jag inspelningar med hans röst, säger Camilla.

Camilla von Otters sambo Rikard Langewolf dog av vårdmisstag.

Camilla von Otter säger att sorgen inte tar slut, men att den ändrar skepnad. Och hon är arg, och rädd, över att platsbrist fortfarande äventyrar människors liv och hälsa.

Sorgen har också svetsat samman familjerna, Camilla och hennes nu vuxna barn och Rikards syskon och mamma.

Fel att inte bereda plats

Camilla anmälde sjukhusen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som anser att det var ett brott mot hälso- och sjukvårdslagen att Rikard inte kunde få plats på Karolinska i Huddinge.

Det var också fel att vänta med operation, och fel att göra flera operationer på så kort tid.

Den senaste tiden har flera Lex Maria-anmälningar gjorts, där patienter skadats eller avlidit och brist på vårdplatser anges som bidragande orsaker.

Plan för patientsäkerhet

Region Stockholm har precis tagit fram en handlingsplan för ökad patientsäkerhet.

En punkt i planen, som kanske förbättrat oddsen för Rikard, är att få till stånd en ”enhetlig och standardiserad kommunikation och informationsöverföring vid vårdens övergångar”.

För i planen påpekas att vården numera är uppdelad på flera nivåer, något som medför att ”ett och samma vårdförlopp för en enskild patient fördelas på fler olika aktörer. Detta innebär fler vårdövergångar vilka i sig utgör en särskild patientsäkerhetsrisk”.

Ingen ägde Rikard

Rikard vårdades på tre sjukhus. Ingen upptäckte att han hade fått en reva på tolvfingertarmen. Det upptäcktes vid obduktion, men det framgår inte om det var dödsorsaken.

– Mycket pekar på att revan uppstod under endoskopin. Sedan gav ju alla organ upp till slut av frätande magvätska och de många operationerna. Rikard dog för att vårdkedjan brast på för många ställen. Det kan hända igen när patienter skickas mellan sjukhus, kommunikationen inte fungerar och ingen tar ansvar – ingen äger patienten, säger Camilla.

Camilla von Otter jobbar på Lokaltidningen Mitt i, och är chef för Mitt i Studio/Kommunikation. En radiodokumentär om Rikard, ”70 dagar mot döden” finns här.

Fakta

Platsbrist bakom dödsfall och vårdskador

Åldring skickades hem med lunginflammation – avled

Äldre man kom till akuten på Danderyds sjukhus sedan han fallit och skadat revbenen. Efter röntgen och observation fick han åka hem. Odling av blodet visade dock på bakterietillväxt, och sjukhuset försökte då få kontakt med mannen. Det visade sig då att han avlidit. Obduktionen visade på lunginflammation.

”Beläggningen på sjukhuset var mycket hög. Bedömningen är att patienten borde lags in för observation (multisjuk äldre patient) och hade kunnat läggas in vid normal tillgång till vårdplatser” skriver sjukhuset i sin Lex Maria-anmälan.

Benbrottspatient vårdades på fel avdelning – fick komplikationer

En patient kom till Karolinska universitetssjukhuset med ett komplicerat benbrott. Det skulle ha opererats akut, men fick vänta då andra akuta operationer gick före.

Efter operationen vårdades patienten på en avdelning där benbrott normalt inte förekommer, och drabbade av flera allvarliga komplikationer.

”En utredning visade att komplikationerna möjligen kunnat undvikas, varför komplikationerna bedöms som vårdskada” skriver sjukhuset i in Lex Maria-anmälan.

Vårdades på gynavdelning – med hål i tarmen

En kvinna med lungcancer kom till Karolinska universitetssjukhusets akut med svåra magsmärtor. Datortomografi gjorde att man misstänkte att det fanns hål på tarmen. Kvinnan lades in på akutvårdsavdelning, men flyttades senare till en gynekologisk avdelning på grund av platsbrist.

”Ansvarig kirurg blev ej informerad och kunde därför inte övervaka patienten regelbundet” skriver sjukhuset. Patienten blev sämre och opererades, och det visade sig att det fanns tarminnehåll i buken. Patienten avled senare på intensivvårdsavdelningen.

Källa: Danderyds sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.