Fansen som anmält polisen: ”Ville bara se mitt favoritlag spela”

15 anmälningar har inkommit till JO.
15 anmälningar har inkommit till JO.
Efter den kritiserade polisinsatsen under fotbollsderbyt mellan AIK och Djurgården i söndags har JO tagit emot 15 anmälningar. Mitt i har begärt samtliga.
– Vi ville bara gå på en fotbollsmatch och se vårat favoritlag spela. Är det så mycket begärt? skriver en supporter i sin anmälan.

Polisens agerande efter derbymatchen mellan AIK och Djurgården i söndags har mötts av stark kritik. I en uppmärksammad sekvens hör man hur en polisman hotade en supporter med orden ”ska jag bryta fingret på dig eller?” för att han filmade med sin mobiltelefon.

Det har hittills inkommit 15 anmälningar till JO efter händelserna. Mitt i har begärt ut samtliga.

Ska inte ha gjort motstånd

Flera anmälningar rör händelsen  som fångades på film. De beskriver att de inte var där för att bråka utan råkade gå fel. De ska heller inte ha gjort något motstånd när polisen avhyste dem:

”…tre polismän anser jag har agerat helt fel då dom gav sig på mig utan att ge mig någon order och delade ut cirka 4 batongslag trots att jag höll händerna över huvudet och väldigt tydligt försökte visa att jag inte vill något ont.”

Anmälaren, som är sjutton år, ska efter slagen ha blivit pepparsprayad.

En annan skriver att:

”Jag blev slagen på smalbenet av en batong för jag inte la mig ner snabbt nog enligt polisen”

Medborgare går förbi på nära håll och fotograferar samt skrattar åt oss

Anmälare till JO

Kände sig förödmjukade

I anmälningarna framträder även händelsen innan matchen fram. Ett 50-tal supportrar, som enligt anmälarna varit fredliga, kom från Skärmarbrinks tunnelbanestation när de blev omringade av ”kedjor” av poliser och piketbilar. De tvingades stå längs med Hovets vägg och anmälaren skriver:

”När vi sitter i på marken så får vi utstå Djurgårdssupportrar, AIK supportrar samt vanliga barnfamiljer och medborgare som går förbi på nära håll och fotograferar samt skrattar åt oss.”

De blir sittande i en timme och därefter skickas 25 av personerna iväg med en SL-buss. Anmälaren landar i Ribby i Västerhaninge. Han skriver att samtliga som blev avlägsnade enligt störande av allmän ordning ”inte hade stört ordningen på något sätt utöver att följa efter de supportergrupperingar som fått anvisningar att vägleda oss till Tele2 arena”.

Fick ingen information

En annan kvinnlig supporter som anmält denna händelse skriver att de inte fick någon information under bussresan till Västerhaninge – bara att de gått fel väg.

Man ansåg att det förhållandet att de gått fel väg motiverade instängning, marksittning och bortforslande med buss en bra bit utanför Stockholm.

Vi ville bara gå på en fotbollsmatch och se vårat favoritlag spela

En anmälare till JO

Dumpades i Ösmo

En anmälare uppger att polisen sa att denne inte heller riktigt visste varför de höll dem kvar och vad som skulle hända. Det slutade med att han släpptes av i Ösmo:

”Allt det här för att vi var på fel plats vid fel tid. Vi ville bara gå på en fotbollsmatch och se vårat favoritlag spela. Är det så mycket begärt?”

Efter den omfattande kritiken och konflikten mellan fotbollsklubbarna och polisen har Stockholms stads idrottsborgarråd Jonas Naddebo (C) kallat till ett möte mellan parterna.

– Vi står inför ett allvarligt läge just nu och det är viktigt att vi får till en förändring, säger han till Sportbladet.