ANNONS

Fantastiska grannar tar hjälp av varandra

Mattias Jonsson är en av medlemmarna i facebookgruppen Fantastiska grannar – Bagarmossen.
Mattias Jonsson är en av medlemmarna i facebookgruppen Fantastiska grannar – Bagarmossen.
En raggade hundvakt för några timmar. En annan fick hjälp vid motorstopp och en tredje fixade skidvallan.

I Bagarmossen har nu facebookgruppen Fantastiska grannar tagit steget ut i verkligheten.
ANNONS

En kväll i oktober lagade Elinor Wärholm mat i sin lägenhet i Bagarmossen. Den blev så god att hon gärna ville bjuda någon. Men ingen av hennes vänner som bor i närheten hade tid. Då föddes idén till facebookgruppen Fantastiska grannar som är till för att ”vi som bor nära varandra skall veta om det och göra det bästa utav det”.

– Jag tycker att man ska utnyttja grannarna mer, ta hjälp av varandra, göra saker tillsammans, ja, lära känna varandra helt enkelt, säger Elinor Wärholm.

Själv skänkte hon bort saker som böcker och kaffekoppar inför flytten till Frankrike där hon pluggar.

– Jag tog en kaffe med snubben som hämtade kopparna. Vi snackade en stund och jag följde med till honom och slängde saker i hans grovsoprum, säger hon.

Det är just tjänster och gentjänster som hon hoppas att grannar ska hjälpa varandra med. Och hittills har de flesta i gruppen fått napp. En gitarr har lånats ut för några timmar, liksom en borrmaskin, lim till lösnaglar och mycket mer.

– Det är ju mycket bättre för miljön att låna i stället för att köpa, säger Elinor Wärholm.

För några veckor sedan tog en annan av medlemmarna – Mattias Jonsson – initiativet till en första träff i verkligheten.

– Jag tycker det är kul att lära känna folk i trakten och jag tror man mår bra av att veta vilka som är ens grannar. Samhället blir mer levande, folk möts mer, kanske stannar och pratar i stället för att skynda hem. Det blir tryggare, man har koll på varandra på ett positivt sätt. Allt det kan ge mer hemkänsla i kvarteren, säger han.

Tre personer kom till mötet på en av de lokala pubarna. Ingen av dem hade träffat varandra innan.

ANNONS

– Det var lite trögstartat, folk är nog lite försiktiga. Men jag tycker det var en bra början, säger Mattias Jonsson.

Kontakten med grannar är viktigare än vad många tror, enligt Cecilia Henning som är docent i socialt arbete vid Hälsohögskolan i Jönköping och har forskat om grannkontakter.

– Det är inte bara de nära relationerna och starka banden som är viktiga. De väldigt ytliga kontakterna som att hälsa och känna igen varandra – det jag kallar tunna band – är viktiga för att skapa trivsel och en känsla av trygghet och tillhörighet till ett lokalt samhälle. Man känner sig bekräftad som individ, säger hon.

Elinor Wärholm uppmanar fler att starta liknande grupper som Fantastiska grannar – Bagarmossen.

– Om fler umgås med sina grannar tror jag det leder till mer solidaritet. Man behöver inte klara sig själv jämt, det finns många som gärna hjälper till, säger hon.

ANNONS