ANNONS

Fantombildstips bedöms som bra

Fantombild, Upplands Bro, spädbarnsmord
Bilden visar en kvinna i 25-årsåldern.
Efter att polisen i förra veckan gick ut med en dna-gnererad fantombild kring spädbarnsmordet i Kungsängen 2002 så har tipsen allt eftersom trillat in. Av de tiotalet tips polisen hanterar bedöms några som bra.

ANNONS

Mitt i har tidigare rapporterat att detta är ett av de fem kalla fall som polisen nu tar upp igen på grund av nya möjligheter att söka i dna-register.

Det var 2002 som den lilla flickan hittades i Kungsängen i en gångtunnel, insvept i ett örngott. Förra veckan offentliggjorde polisen en dna-genererad bild som skulle kunna föreställa barnets mamma. Flera medier, bland annat Mitt i och SVT:s Veckans brott, publicerade bilden.

Mats Pettersson, chef för Stockholmspolisens kalla fall-grupp, berättar att man nu fått in ett tiotal tips från allmänheten, efter att man släppte fantombilden. Och några bedömer han som bra tips.

Stockholmspolisen kalla fall grupp har nu även skickat in en profil för dna-analys, för att se om det ger träff mot det dna som man säkrade på mordplatsen 2002. Svaret väntas komma den här veckan.

 – Profilen från 2002 finns ju inte i registret men nu kan vi alltså se om det finns någon släkting till.

Utifrån de tips som inkommit har polisen inte börjat topsa någon i det här läget. Först ska man göra djupare analyser kring personerna som tipsen gäller. Men inom kort kommer man att ta de första proverna på personer som man från polisens sida bedömer som relevanta för utredningen.

Mats Pettersson är fortsatt hoppfull och tror i nuläget att man ska kunna väcka nytt liv i utredningen, som har 17 år på nacken.

ANNONS

– Vi ska nog kunna lösa det här med tanke på fantombilden och tipsen men också på grund av möjligheten att vi nu kan göra en genetisk familjesökning. Det är ett misstänkt mord och har ett ansvar att göra allt vi kan.

 

Fakta

Så funkar dna-registret

Dna-registret kan delas upp i tre olika kategorier:

  • Spårregistret – okända dna-profiler från brottsfall.
  • Utredningsregistret – dna-profiler från personer som är minst skäligen misstänkta för ett brott som kan straffas med fängelse.
  • Dna-registret – dna-profiler från personer som dömts för ett brott där påföljden är annan än böter, eller har godkänt ett strafföreläggande om villkorlig dom.
Källa: NFC
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.