Här får alla öva svenska

Abdullah ”Hajir” Azizi och Anas Almawed får hjälp av Inger Eriksson, volontär.
Abdullah ”Hajir” Azizi och Anas Almawed får hjälp av Inger Eriksson, volontär.
Sedan flera år är det språkkafé varje tisdag i Åkersberga kyrka. Kaféet är ett av flera mötesplatser i Österåker där invandrare har chansen att lära sig svenska och umgås med vanliga svenskar.

– Jag tycker om att träna svenska… men jag förstår inte mycket, säger Abdullah ”Hajir” Azizi.

Mittemot sitter Inger Eriksson, volontär. Så fort ett obekant uttryck dyker upp skriver hon ned det på ett papper, visar Abdullah, och jämför med liknande ord som han känner till.

Kanelbullar, kaffe. Och så runt tjugo personer – hälften grånade men pigga pensionärer och andra halvan kvinnor och män i olika åldrar med blandad härkomst.

Öppet för alla varje vecka

Språkkaféet i Åkersberga kyrka har funnits i sex år och har alltjämt öppet varje tisdag för alla som vill komma.

Vecka efter vecka ställer vanliga Österåkersbor upp gratis för att umgås med invandrare, lära ut svenska, svensk kultur och hur det svenska samhället fungerar. Man arrangerar utflykter och aktiviteter, handlar tillsammans, besöker biblioteket och muséer.

– Vi har även åkt Vaxholmsbåt och gått i skogen, berättar Curt Riddarström som varit med sedan 2012.

Abdullah kommer ursprungligen från Irak och har bott i Sverige i två och ett halvt år, men svenskan är fortfarande knagglig.

Frivilligt arbete

Bredvid sitter Anas Almawed, 18 år från Syrien. Han har bara bott här ett halvår men har lärt sig desto fortare. Han berättar att han gillar att spela fotboll, följer italienska laget Milan och blev besviken när Italien inte gick vidare till slutspelet i VM. Men att han kommer att heja på Sverige.

Vad får du lära dig här?

– Prata!

Längre bort vid bordet sitter en kvinna med slöja och tittar på en stor klocka i plast. På andra bord ligger svenska tidningar.

Abdulmajid Ghafouri tidigare helikopterpilot i Afghanistan, besöker kaféet varje vecka.
Foto: Pekka Pääkkö

Språkaféet i Åkersberga kyrka är bara ett av flera ställen där man kan prata svenska (se faktaruta nedan) tack vare frivilliga krafter som Curt Riddarström och Inger Eriksson.

– Dels tycker jag det är roligt att träffa människor och så är det roligt med språk och att kunna hjälpa till. Meningen är att vi ska prata vardagssvenska, säger hon.

– Personer i Sverige är mycket snälla, säger Abdullah Azizi med övertygelse.

Fakta

Här kan du prata svenska

Tillsammans Åkersberga: Torsdagar 18.00 – 21.00 i artistskolan Livats lokaler i Folkets hus. Mellan 18:00 och 19:00 är det språkkafé och läxläsning. Mellan 19.00 och 21.00 pågår olika aktiviteter.

Österåkers bibliotek: Språkkafé på biblioteket med fika och samtal. Ingen föranmälan. Torsdagar kl. 16-17. Arrangör: Österåkers bibliotek.

Berga öppna förskola anordnar Svenska med baby. Här kan man träffa andra föräldralediga från olika delar av världen. Gruppen riktar sig till dig som har barn 0-2 år och som vill bidra till att nyanlända får ett bra välkomnande i Sverige. Onsdagar 13-14.30. Pågår fram till 23 maj 2018.

Café-prata-svenska hos Svenska kyrkan. ”Vi dricker kaffe, har trevligt tillsammans och pratar svenska”. Gratis och man behöver inte anmäla sig innan. Tisdagar kl 14-16 Plats: Åkersberga Kyrkliga Centrum, Bergavägen 13.