De får Augustpriset 2017

Saga Miketinac, Fatim Bremmer, Johannes Anyuru och Sara Lundberg.
Saga Miketinac, Fatim Bremmer, Johannes Anyuru och Sara Lundberg.
Stockholmarna Sara Lundberg och Fatima Bremmer tilldelades 2017 års Augustpris.
– Det här känns väldigt stort och omtumlande. Jag väldigt, väldigt hedrad och så lycklig för det här, säger Fatima Bremmer under galan.

Det prestigefyllda Augustpriset delades ut under måndagskvällen på Konserhuset i Stockholm. Av 18 nominerade verk utsågs fyra som vinnare.

Årets fackbok blev Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström av Älvsjöbon Fatima Bremmer. Den beskrivs som ”en bok om att skriva och leva till varje pris”.

– Jag är jätteglad att på det här sättet få bidra till att få tillbaka Ester Blenda Nordström till där hon förtjänar att vara i historieskrivningen. Hon var bortglömd på ett oförtjänt vis, jag tycker att hon är en viktig person att minnas. Hon hade varit ganska belåten nu, hade troligen tänt en cigg och ett järn och varit oerhört nöjd med att stå i rampljuset.

Essingebon Sara Lundberg fick motta priset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok för sin bok Fågeln i mig flyger vart den vill. Lundberg har enligt motiveringen speglat konstnären Berta Hanssons liv på ett inspirerande sätt.

Priset för Årets bästa skönlitterära bok gick till Johannes Anyuru för De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Enligt motiveringen gestaltar Anyuru poetiskt individens utsatthet i en krympande värld.

Saga Miketinac fick motta Årets Lilla Augustpris för Den röda cykeln, om fyra berättelser om sorg, glädje, flykt och framtidstro. Motiveringen var bland annat bokens tidlöshet och inslag av högaktuella ämnen.

Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor, bortsett från Lilla Augustpriset där priset är 15 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 ( Lilla Augustpriset 1994) med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska.