Får betala för lögn om våldtäkt

En ung kvinna från Tyresö får betala höga skadestånd efter att ha ljugit om en våldtäkt för polisen.

Två Tyresöbor pekades ut som skyldiga. De hämtades av polisen klockan fyra på morgonen.

Strax efter klockan två på natten den 12:e maj kontaktade den tonåriga flickan från Tyresö polisen och berättade att hon blivit utsatt för en grov våldtäkt av två män i 20-årsåldern.

Våldtäkten skulle ha ägt rum tidigare på natten hemma hos de två männen i Tyresö.

Polisen som tog emot anmälan fick en ingående och detaljerad beskrivning av vad som hänt. Vid fyratiden på morgonen skickades poliser ut för att hämta Tyresöborna till polisstationen.

I förra veckan dömdes flickan i Stockholms tingsrätt för falsk tillvitelse.

Hennes förklaring i rätten var att hon inte begick brottet med uppsåt. När hon vände sig till polisen var övertygad om att hon blivit våldtagen. Anledningen var att en av männen tjatat på henne om att ha sex och att det gjort henne rädd och chockad.

Först senare förstod hon att det inte var sant.

Tingsrätten anser att flickans version är osannolik och att hon var medveten om att hon ljög. De två männen vittnade i tingsrätten om att folk pratat bakom ryggen på dem efter händelsen. För en av dem har det fått till följd att mamman till hans barn inte litar på honom och därför inte vill att han ska träffa barnet.

Enligt domen i Stockholms tingsrätt ska kvinnan betala 15 000 kronor var till männen för kränkning. Utöver det ska hon ersätta dem för förlorad inkomst.

I Sverige är det ovanligt att personer döms för falsk tillvitelse. De senaste åren har antalet lagförda legat på mellan 52 och 88 personer.

Hur många av dem som pekat ut personer för falska sexbrott är oklart.

Fakta

Så många har ljugit

2010: 88

2011: 52

2012: 70

Källa: BRÅ