Får bidrag för att ta bort gängtatueringar

En ung man ville bryta med sitt kriminella liv. Men socialtjänsten sa nej till ekonomisk hjälp för att ta bort gängtatueringar i ansiktet.

Nu får socialtjänsten bakläxa.

Mannen, som är i 20-årsåldern, bodde i söderort då han vände sig till socialtjänsten för att få ekonomisk hjälp med att ta bort sina gängtatueringar.

Han har tatueringar på sina händer, på halsen och i ansiktet. Hans uppfattning är att han inte kan bli självförsörjande så länge de är kvar.

– Det går inte att jobba, eller gå vidare när man ser ut så här. Men socialtjänsten förstod ingenting av det här, de ville liksom inte gå djupare, säger han till Lokaltidningen Mitt i.

Socialtjänsten sa nej med motiveringen att mannen inte kunde säga exakt hur mycket det skulle kosta, eftersom det inte gått att fastställa hur många behandlingar varje tatuering kräver.

Enligt polisens gängexpert Amir Rastami är det svårt att kartlägga hur kriminella gängs tatueringar ser ut generellt, men att det är ofta lätt att se om det handlar om gängtatueringar.

– Oftast handlar det som samma logga som man har på en tröja, som sedan tatueras in på kroppen.

När mannen inte fick hjälp överklagade han till förvaltningsrätten. Den anser att mannen har rätt: hans tatueringar hindrar honom från att hitta ett jobb och därmed också slippa leva på socialbidrag. Rätten slår fast att han behöver få ekonomisk hjälp för att ta bort tatueringarna. Oavsett om det går att fastslå ett fast belopp från början eller inte.

– Till sist ska jag få hjälp, säger mannen, som har flyttat från söderort för att lämna sitt gängliv bakom sig.

– Jag vill gå vidare med mitt liv, säger han

Stockholm stad bedrev tidigare en aktiv avhopparverksamhet för gängmedlemmar. I november 2012 hade försöksverksamheten sju personer som fick hjälp inom verksamheten.

Enligt polisens rapportering bedrivs det just nu ingen aktiv rekrytering – exempelvis uppsökande verksamhet på häkte men polisen menar att kontakter kan förmedlas via det ordinarie polisarbetet.

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning vill inte kommentera ärendet, eftersom enskilda ärenden är belagda med sekretess.

Fakta

Stockholmare är mest tatuerade i världen

För att ta bort en tatuering används oftast laser.

Laserstrålar skjuter sönder bläcket i huden.

Det kan krävas mellan fyra och tolv behandlingar innan tatueringen försvinner beroende på storlek och färger.

Enligt The Metropolitan Report, som görs av undersökningsföretaget United Minds, är stockholmarna de mest tatuerade i världen.