Nu får du döpa lammen!

Mejla namnförslag till linda.dahlin@mitti.se eller på in på Mitt i Kistas Facebookssida.
Mejla namnförslag till linda.dahlin@mitti.se eller på in på Mitt i Kistas Facebookssida.
Mamma Flinga känner sig lugn med att Christina Spanó lånar hennes lamm en liten stund.
Mamma Flinga känner sig lugn med att Christina Spanó lånar hennes lamm en liten stund.
De två tacklammen behöver få namn!
De två tacklammen behöver få namn!
På Akalla 4H gård har de sex vuxna går och alltid lamm till våren.
På Akalla 4H gård har de sex vuxna går och alltid lamm till våren.
Endast en vecka gammal, men är redan ute och utforskar hagen.
Endast en vecka gammal, men är redan ute och utforskar hagen.
Inte mindre än sju lamm springer omkring i fårhagen på Akallas 4H-gård.
Två av dem är vita med svarta prickar – vilket är ovanligt på gården.
Nu vill vi ha er hjälp med att döpa dem.

De två lammen är bara en vecka gamla när Mitt i besöker fårhagen på Akalla 4H-gård. Trots att de nyss har börjat vara ute i hagen är de trygga och orädda.
– Det är för att deras mamma Flinga är så trygg, då blir de också det, säger Christina Spanó, föreståndare på 4H-gården.
Flinga är ett värmländskt skogsfår och som många av djuren på 4H-gården tillhör de en utrotningshotad svensk lantras, som de jobbar för att bevara. På gården har de en genbank vilket innebär att de rapporterar in hur många ungar som varje djur fött varje år till respektive förening som jobbar för att bevara lantraserna.

Ovanligt med vita lamm på gården

Att lammungarna blir vita är ovanligt på gården, då varken tackorna eller baggen är vita.
Christina Spanó är uppvuxen i Tensta och började på Spånga by:s 4H gård som 5-åring.
– Jag började på en djurskötarkurs och sedan blev jag fast, säger hon.
Idag är hon föreståndare på Akallagården. Förutom att man får lära sig att sköta djuren och annat som hör gården till har barnen chans att få bli ledare.
– Från att man är tio år kan man gå en kurs för att bli miniledare. Sedan kan man söka vidare när man är lite äldre och bli ungdomsledare på gården, säger Christina Spanó.

35 barn får gratis läger

Hon önskar att fler barn i området upptäckte verksamheten. Många barn som är inskrivna på aktiviteterna kommer från Sollentuna, eller till och med från södra sidan av stan. Nyligen fick Akalla 4H bidrag för att kunna erbjuda 35 barn från stadsdelen gratis läger. Svenska bostäder och Familjebostäder erbjuder också rabatterade priser för de som bor i deras lägenheter.
Och man mår bra av att få vara nära djur och av att hjälpa till med olika saker, som att sopa stallgångar eller bära hö. Eller att bara få springa omkring på gården, som ser ut som en gammal bondgård på kanten av Järvafältet.
– Dagens barn sitter för mycket med sina paddor och datorer. De behöver få vara barn och springa och leka och klättra. Det är så roligt att se när de kommer igång här på gården, säger Christina Spanó.

”Dagens barn sitter för mycket med sina paddor och datorer. De behöver få vara barn och springa och leka och klättra. Det är så roligt att se när de kommer igång här på gården”

Mejla namnförslag!

Nu behöver de två vita lammen Mitt i:s läsares hjälp med att få namn. Den ena lammungen är lite prickare, och den andra har lite större svarta fläckar. De är tvillingar och båda är tackor.
Ge namnförslag genom att mejla på linda.dahlin@mitti.se eller genom att gå in på Mitt i Kistas Facebookssida och ge förslag på namn.

Gratis läger för 35 barn

Akalla 4H-gård vill att fler barn från Kista, Akalla och Husby ska få gå på lägren. Därför har de ansökt om ett särskilt föreningsbidrag från Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning på 50 000 kronor till projektet #164#.
– Nu har vi blivit beviljade bidraget vilket gör att vi kan sponsra 35 lägerplatser för barn från sju år på våra dagläger under 2017, säger Christina Spanó, som är föreståndare på Akalla 4H-gård.
Platserna är till för barn som bor i området med postnummer 164 och som inte har varit medlemmar i 4H tidigare. Förutom att de får gå på ett läger gratis under året får de även delta kostnadsfritt på en valfri djurskötarkurs under nästa termin.
– Det finns många föräldrar som inte känner till vår verksamhet och genom att låta barnen gå gratis en lägervecka och få vara med gratis på aktiviteter hoppas vi att fler barn från området ska börja här, säger Christina Spanó.
Akalla 4H har läger hela sommaren och under övriga lov.
Anmälan görs till www.akalla4h.se, uppge #läger164# vid anmälan. Det är först till kvarn som gäller.