ANNONS

Får inget boende i Tyresö

Elisabet Lindborg får köra bil två timmar för att hälsa på sin mamma Ester Andersson som fått plats på ett korttidsboende i Salem.
Elisabet Lindborg får köra bil två timmar för att hälsa på sin mamma Ester Andersson som fått plats på ett korttidsboende i Salem.
Efter en stroke har 97- åriga Ester Andersson från Tyresö placerats på ett korttidsboende i Salem.

Bristen på platser på äldreboenden gör att allt fler äldre måste vårdas i andra kommuner – för miljontals kronor.
ANNONS

För att hälsa på sin mamma kör Elisabet Lindborg bil i en timme. Det gör hon ungefär tre gånger i veckan. Från Haninge till Salem, där hennes mamma Ester Andersson placerats efter en stroke i somras. Sedan kör hon hem igen, vilket tar ytterligare en timme.

– Att åka kommunalt skulle ta hela dagen, det är tur att jag har bil, säger hon.

Elisabet berättar att hennes mamma ofta gråter och säger att hon vill hem.

– Hon vill kunna känna igen sig. Där borta är det bara jag som besöker henne, men hade hon fått en plats i Tyresö hade hon kunnat få besök av gamla grannar. Men de är för gamla för att ta sig ända hit, säger Elisabet.

Tanken med korttidsboende är att man ska bo där en kortare tid, till exempel för att avlasta anhöriga som vårdar i hemmet. Ester Andersson är dock så sjuk efter stroken att hon egentligen behöver en sjukhemsplats.

Men inte heller det kan Ester få i Tyresö.

– Vi står i kö, men det verkar trögt. Det är förskräckligt att gamla och sjuka Tyresöbor inte ska få bo kvar i sin hemkommun. Min mamma har ändå bott i Tyresö i 50 år och borde ha rätt att vårdas hemma, säger Elisabet Lindborg.

I förra veckan var 17 äldre personer utplacerade på korttidsboenden i andra kommuner, många av dem för att de inte får plats på kommunens äldreboenden.

Samtidigt har kostnaderna för placeringarna mer än fördubblats, från drygt 3 miljoner kronor 2013 till 7,5 miljoner kronor i augusti i år.

ANNONS

När socialnämndens ordförande Andreas Jonsson (M), fick ta del av siffrorna reagerade han.

– De ser höga ut, men till viss del beror de på att några av dem som vårdas i andra kommuner behöver extra mycket vård, säger han.

Att Tyresö tillhör de tio kommuner i Sverige där antalet äldre ökar snabbast är ingen nyhet för politikerna.

Enligt en utredning som gjordes 2012 behöver kommunen bygga fyra nya äldreboenden fram till 2025.

Men trots att det redan i dag finns en kö till kommunens äldreboende har byggandet ännu inte kommit i gång. Detta trots att socialnämnden redan i november 2012 rent byggtekniskt fick grönt ljus för ett nytt äldreboende på Basilikagränd, i anslutning till det befintliga äldreboendet Krusmyntan.

Andreas Jonsson säger att den försenade byggstarten beror på upphandlingstekniska orsaker.

– Man kunde inte handla upp på det sätt som vi trodde, för då hade vi inte fått ut tillräckligt många platser. Nu har vi bestämt att samma fastighetsbolag som äger Krusmyntan ska få bygga ut, säger Andreas Jonsson.

Ytterligare en förklaring kan ligga i olika omorganisationer.

– Vi har haft omorganisationer och chefsbyten, vilket lett till att rollerna mellan alla inblandade enheter blivit otydliga. Nu har vi lagt ett uppdrag på en mer tydlig systematisk planeringsprocess, så att utbyggnaden ska gå snabbare, säger han.

Fakta

Så mycket kostar korttidsplatserna

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.