Får psykvård för att ha odlat knark

Den 29-årige man från söderort som åtalades efter att ha lagt upp bilder på sin cannabisodling på Facebook har nu dömts till rättspsykiatrisk vård för narkotikabrott.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om mannen, som helt öppet lade ut bilder på sig själv och sina frodiga cannabisplantor, odlade hemma i lägenheten. På forumet skrev han också att han ville ha 600 kronor för fem gram, och i förundersökningen framgår det att mannen lyckades förtjäna sitt uppehälle genom försäljning av cannabis, att han har bedrivit odlingarna under lång tid och att de var systematiska.

Via tips fick polisen kännedom om mannen som greps den 10 januari. Han var då påverkad av cannabis. I lägenheten fann polisen 2 259 gram cannabis.

Mannen uppgav att han fick inspiration till sina odlingar genom diverse tv-dokumentärer om drogens goda effekter.

Genom sina odlingar ville han hjälpa mänskligheten, men han ansåg också att odlingarna var nödvändiga för sin försörjning.

Efter gripandet då han inte har kunnat bruka cannabis längre har han insett att drogen även har negativa effekter, exempelvis på hans eget minne, och han har uppgett att han inte ska odla cannabis igen.

En undersökning visade att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och att han är i behov av psykiatrisk vård.