ANNONS

Högg ihjäl sjuåring – döms för dråp

Sorgen var stor efter knivattacken mot en sjuårig flicka i Upplands-Bro i somras. Nu har gärningsmannen dömts för dråp.
Sorgen var stor efter knivattacken mot en sjuårig flicka i Upplands-Bro i somras. Nu har gärningsmannen dömts för dråp.
Den 35-årige man som knivhögg en sjuårig flicka till döds i Upplands-Bro den 25 juli i år, har nu dömts för dråp av Attunda tingsrätt.

Mannen lider av en allvarlig psykisk störning och har dömts till rättspsykiatrisk vård och utvisning.

Men mannen har överklagat och vill ha en mildare dom.
ANNONS

Det var vid 20.00-tiden på lördagskvällen den 25 juli som polis och ambulans larmades till lägenheten i Upplands-Bro. Där anträffades sjuåringen med skärskador i halsen, samt den 35-årige mannen med en kniv instucken i sig själv. Den sjuåriga flickan låg på golvet i hallen och 35-åringen låg eller halvsatt i det högra hörnet av badrummet. Sjuåringen dödförklarades i lägenheten medan 35-åringen, som själv hade livshotande skador men kom att överleva, transporterades till sjukhus.

En släkting till familjen fanns också i lägenheten. Hon var barnvakt under kvällen eftersom flickans pappa arbetade, och upptäckte tillsammans med en granne hur flickan knivhuggits svårt.

Åklagaren yrkade på mord, men mannen döms för dråp. Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet ska 35-åringen lida av en allvarlig psykisk störning.

Mannen ska bara ha hunnit vara inneboende någon månads tid innan dådet.

Enligt förundersökningsledare och kammaråklagare Åsa Andersson fanns det inga misstankar sedan tidigare från pappan eller någon annan i familjen om att den inneboende 35-åringen var psykiskt sjuk.

– Det fanns inga sådana misstankar från deras sida, säger hon.

Påföljden blir överlämning till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och utvisning ut landet.

Den misstänkte 35-åringen har medgett att han gick in på badrummet med två knivar i syfte att ta sitt eget liv. Han har hävdat att han inte minns att han ska ha huggit flickan, och i vart fall saknat uppsåt.

Han har nu överklagat domen. Hans försvarare Lars Thorolfson förklarar varför:

ANNONS

– Hans inställning är att han gjorde detta till följd av en allvarlig psykisk störning, han var inte medveten om sitt handlande och därmed hade han inget uppsåt att beröva flickan livet, säger Lars Thorolfson.

Tingsrätten menade att mannen hade nedsatt förmåga att inse vad han gjorde, men att det ändå fanns likgiltighetsuppsåt.

– Vi är inte nöjda med att tingsrätten kom fram till likgiltighetsuppsåt. Det fanns inget motiv, ingen anledning till det som hände förutom en allvarligt psykisk störning, säger Lars Thorolfson.

Åsa Andersson, som yrkade på mord, funderar också på att överklaga å sin sida.

– Jag överväger det. Men det är en svårbedömd fråga, säger hon.

Flickans och familjens målsägandebiträde Peter Nilsson är nöjd att mannen dömts av tingsrätten, men är missnöjd med rubriceringen i tingsrätten.

– Vi tycker det ska vara mord. Omständigheterna i just detta fall innebär ett brott i hemmet, där flickan varit utsatt och i en skyddslös situation. Flickan måste ha känt en kraftig dödsångest. Vi är inte nöjda med tingsrättens rubricering, utan vill ha en justering till mord i hovrätten, säger Peter Nilsson.

Eftersom det rör sig om ett häktat mål så väntas förhandlingen i hovrätten påbörjas snart, och allra senast efter åtta veckor från nu.

ANNONS