Fara för fästingar fortfarande kvar

Antalet TBE-fall blir färre. Men Vallentunaborna bör vara fortsatt försiktiga. De små smittospridarna trivs i fuktigt väder.

Efter förra årets chockhöjning har antalet insjuknade i fästingsjukdomen TBE minskat ordentligt. Fram till den 17 juli hade 37 fall anmälts i Sverige, till skillnad från de 56 fall som anmäldes under samma period förra året.

Störst var skillnaden under maj månad, då anmäldes bara två fall jämfört med elva i fjol. En förklaring kan vara den kalla och segdragna våren, menar Anders Tegnell, chef på avdelningen Analys och prevention vid Smittskyddsinstitutet.

– Folk var ute mindre och kylan gjorde att fästingarna inte trivdes lika bra, säger han.

Men minskningen gäller inte för hela landet. I Stockholms län har lika många fall som förra året anmälts. Smittskydd Stockholm varnar för att lägga för stor vikt vid siffrorna.

– Egentligen är det för tidigt att säga något om en minskning. Säsongen är inte klar och ibland kan det bli en drastisk ökning i slutet av sommaren, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm.

Vallentuna ligger mitt i riskzonen och är en av de platser i Sverige där flest drabbas varje år.

Den senaste veckans regnskurar har gjort att risken för fästingbett ökar, säger Åke Örtqvist.

– När det blir blött blir det oftast fler fästingar som rör sig ute i naturen. Men risken försvinner inte bara för att det blir torrt, man bör alltid ha heltäckande kläder när man rör sig i naturområden kring sjöar och i skog, säger han.

Farligt för vaktmästare på jobbet

Vallentuna Vaktmästarna som jobbar på Vallentuna IP riskerar att skada sig på jobbet. De anställda har inte fått någon utbildning och många upplever arbetet som för tungt. Det menar Arbetsmiljöverket som gjort en inspektion av idrottsanläggningen. De menar att kommunens idrotts- och fritidsenhet inte gjort någon riskbedömning av anläggningen och nämner gräsklippare och häcksaxar som riskmoment. Nu måste kommunen ta fram skriftliga rutiner för hur man ska förebygga olycksfall.

Man bör alltid ha heltäckande kläder när man rör sig i naturområden.

kommunen letar efter pålar i badvattnet

Vallentuna Förra helgen hittades flera spetsiga träpålar i vattnet vid Skavlötens bad i Täby, där många barn hoppar i. Flera kommuner utökar nu därför sina säkerhetskontroller, däribland Vallentuna.

– Vi kontrollerade baden direkt efter att vi fått larm om pålarna och hittade ingenting farligt. Vi kommer också att göra återkommande granskningar varje vecka, Annika Hellberg, tillförordnad kommundirektör.