Fårdala gård byggs om för 48 miljoner – men nytt ridhus får vänta

Thomas Sundblad Fårdala gård Tyresö
Thomas Sundblad är ordförande i kultur- och fritidsnämnden som i veckan beslutade om Fårdala gård. Kommunfullmäktige har dock sista ordet.
Fårdala gård planeras byggas om för 48 miljoner kronor. I veckan sa kultur- och fritidsnämnden ja till pengarna som bland annat ska gå till hagar, stall och maskinhall.
– Tyvärr räcker inte pengarna till ett nytt ridhus, säger Thomas Sundblad (L), ordförande i nämnden.

För snart två år sedan sa kommunfullmäktige ja till 42 miljoner kronor för att bygga om och till Fårdala gård där Tyresö Ryttarförening driver ridskola. I det beloppet ingick också ett nytt ridhus.

I höstas gjordes en kalyl som visade sig att summan i stället skulle landa på 60 miljoner kronor. Men kommunen, som är fastighetsägare, har bara satt av 48 miljoner kronor i sitt så kallade investeringsplan för 2020–2023.

Det är de pengarna som kultur- och fritidsnämnden i veckan nu sa ja till. De ska gå till hagar, nytt stall, maskinhall och utrymmen för personal och elever men också till en mekanisk gödselränna, gummimatta i stallgångar och värmepumpsystem. Kommunfullmäktige har sista ordet.

Det är den verklighet vi lever i, med vårt ekonomiska läget

Det nya ridhuset får vänta.

– Vi kommer att bygga ett nytt stall så det blir enligt nya djurskyddsbestämmelserna och förbättra arbetsmiljön. Tyvärr räcker inte pengarna till ridhuset. Det är den verklighet vi lever i, med vårt ekonomiska läge, men vi gör ändå en ganska stor investering i förhållande till vad ridhuset skulle kosta, säger Thomas Sundblad (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Säkerheten skulle öka

Han konstaterar att ridhuset behövs. Det gör också förvaltningen som har utrett ärendet. Säkerheten skulle öka för både hästar och ryttare och fler personer med funktionsnedsättningar skulle kunna få lektioner i grupp, står det bland annat i tjänsteskrivelsen.

– Det finns en tänkt helhet med ridhuset, så att man i framtiden kan göra investeringen.

När kan det bli?

– Nuvarande investeringsplan sträcker sig till 2023 så inte inom den här mandatperioden skulle jag tro, om inte kommunens ekonomi blir väldigt mycket bättre, säger Thomas Sundblad.