Färdtjänst lämnade Alzheimersjuk kvinna ute i snön

Jim Tillikainen dementa mor lämnades på fel adress av färdtjänst. Fotad på Sikvägen i Tyresö.
Här hittade Jim Tillikainen sin mamma, nedkyld och blodig.
Nu har det hänt igen. Den här gången är det Annikki, 85, från Tyresö som dumpats av färdtjänsten. Hon har bensår och Alzheimers sjukdom och hittades efter flera timmar, blodig och nedkyld.
– Det hade kunnat sluta hur illa som helst, säger sonen Jim Tillikainen.

Här, under björken, hittade Jim Tillikainen sin 85-åriga mamma på eftermiddagen den 31 januari. Det var minusgrader och snöade. Hon hade tofflor på fötterna, ingen mössa och inga vantar.

Tre timmar tidigare hade hon blivit lämnad utanför sitt hem på Sikvägen i Tyresö, av färdtjänsttaxin. Men Annikki Tillikainen, som har svårartade bensår och Alzheimers sjukdom, bor inte längre på Sikvägen utan vistas på ett korttidsboende i väntan på äldreboende, och hade inga nycklar.

– Hon bara stod här. När jag kom tittade hon upp och sa ”Åh vad skönt att du kommer”, och sen grät hon, säger Jim Tillikainen.

Skickades iväg ensam

Hans mamma hade varit på Södersjukhuset för att få behandling av sina bensår. Korttidsboendet brukar skicka med assistans, men inte den här gången.

Jim Tillikainen dementa mor lämnades på fel adress av färdtjänst. Fotad på Sikvägen i Tyresö.

Färdtjänsttaxin lämnade av Jim Tillikainens mamma utanför bostaden.

När behandlingen var klar beställdes färdtjänst – till Annikki Tillikainens hemadress.

– Jag blev uppringd av en hysterisk sjuksköterska, som sedan hon upptäckt misstaget förgäves försökt få kontakt med Annikki. Polis larmades och jag åkte ut för att leta, berättar Jim Tillikainen.

Spårade in i skogen

Till slut såg han spår i snön som ledde till skogspartiet bakom huset på Sikvägen. När han hittade sin mamma var hon blöt och kall och blödde från ena handen. Hon har svårt att gå och hade haft rullstol med sig till sjukhuset, nu var den borta.

På korttidsboendet var de förtvivlade, personal stannade kvar efter sin arbetstid för att se så att Annikki Tillikainen kom tillbaka.

Fick inga men efter strapatsen

Och hon har klarat strapatsen bra, med tanke på sin ålder och sitt tillstånd.

– Hon är en i grunden glad person, och tycker inte att det här var något problem, hon trodde att hon åkt buss själv, säger Jim.

Det hade kunnat sluta hur illa som helst

Jim Tillikainen

Men han är chockad.

– Det hade kunnat sluta hur illa som helst.

Anmält till Ivo

Han har anmält händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Han vill veta varför korttidsboendet inte skickade med någon personal, varför Södersjukhuset inte hade koll på vart hon skulle och varför färdtjänsten lämnade henne utanför huset.

Det här är andra gången på kort tid som sjukresor med färdtjänst anmäls till Ivo. I höstas lämnades en äldre man som kördes från Danderyds akut till Löwenströmska på fel ställe ute i regnet, med lunginflammation.

– Det saknas ledarskap i vården, och tillräckliga medel. Alla försöker göra sitt bästa, och misstag kan alla göra. Men de måste få ordning på det här, säger Jim Tillikainen.