ANNONS

Så färgas röda söderort grönblått

Söderortstnämnder
Ut med de gamla styrande – in med de nya. Efter årsskiftet tar nya ordföranden plats.
Moderaterna får ordförandeposterna i 10 av 14 stadsdelsnämnder efter årsskiftet.
Men i några stadsdelar i söderort får även Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet makten.
ANNONS

I valet 2018 vann de rödgrönrosa partierna stort bland väljarna i söderort. Bland annat blev röstade flest stockholmare på Vänsterpartiet i Bagarmossen och flera rödgrönrosa partier hade starka fästen i valdistrikt i söderort.

Men det blev Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet som tog plats i stadshuset och fick makten i Stockholm. Det är också de som förhandlar om vilka partier som får ordförandeposter i stadsdelsnämnderna.

Nya ordföranden på plats efter årsskiftet

Fram till valet var alla ordföranden i stadsdelsnämnderna i söderort socialdemokrater, vänsterpartister eller miljöpartister. Men de fick lämna sina poster till respektive vice ordförande från det andra blocket. Och efter årsskiftet kan det bli ytterligare förändringar.

I december klubbar kommunfullmäktige vilka personer som blir ordförande i stadsdelsnämnderna, men redan nu kan Mitt i berätta vilka partier som får vilka stadsdelsnämnder i söderort. Totalt får Moderaterna 10 av 14 ordförandeposter i Stockholm. Liberalerna får två och Centerpartiet och Miljöpartiet får varsin.

Partierna som får ordförandeposterna i söderort

Enskede-Årsta-Vantör: Moderaterna. Gustav Johansson (M) håller i ordförandeklubban fram till årsskiftet, men det är inte klart vem som blir ordförande efter årsskiftet.

Farsta: Moderaterna. Fram till årsskiftet sitter Lars Jilmstad (M) på ordförandestolen – men om det blir han eller någon annan på posten i januari är inte klart än.

Hammarby-Skarpnäck: Miljöpartiet. Fram till årsskiftet Ewa Larsson (MP) ordförande – men inte heller här är det klart om det blir hon eller någon annan som får hålla i ordförandeklubban efter nyår.

Hägersten-Liljeholmen: Liberalerna. Partiet har redan haft sin nomineringsprocess och utsett Abit Dundar som ordförande i stadsdelsnämnden. Han tar över nämnden efter årsskiftet. Tills dess sitter nuvarande ordförande miljöpartisten Jessica Jormtun kvar.

Skärholmen: Centerpartiet. Nomineringskommittén arbetar med vilken person det blir som tar över ordförandeskapet. Fram till årsskiftet är nya socialborgarrådet Jan Jönsson (L) ordförande.

ANNONS

Älvsjö: Moderaterna. Fram till årsskiftet är Johan Nilsson (M) ordförande, men det är inte klart om han får sitta kvar efteråt. Till Mitt i har han sagt att hoppas få förtroendet och att han står till förfogande.