Färgglad läktare ett lyft för Skarpnäcks kulturhus

De nya stolarna kom på plats i tisdags.
De nya stolarna kom på plats i tisdags.
Den gamla slitna läktaren på Skarpnäcks kulturhus har nu ersatts av en modernare och färggladare.
– Vi tänkte lite innovativt med färgerna i stället för att tänka det vanliga tråkiga: "Ska den vara röd eller grön?". säger Leif Bergsten, enhetschef för kultur och fritid i Skarpnäck.

Den nya läktaren, eller gradängen om man så vill, stod klar i tisdags och har 139 stolar i ekologiskt material med formpressade ryggstöd.

Den kräver dessutom mindre ansträngning för personalen på Skarpnäcks kulturhus att hantera.

– Den gamla fick vi rulla fram och tillbaka för hand. Den nya kan vi styra med en fjärrkontroll, säger Leif Bergsten, enhetschef för kultur och fritid i Skarpnäck.

Är rullstolsanpassad

Den gamla gradängen, som efter 25 år nu är ett minne blott, var inte heller anpassad för personer med funktionsvariation. Med den nya finns möjligheten att flytta stolar på den främre raden för att ge plats åt rullstolar.

– Vi arbetar med personer med funktionsvariation och när vi gjorde upphandlingen var kravet att den nya åtminstone skulle vara rullstolsanpassad. Förut placerades rullstolarna längst ut på kanten, säger Leif Bergsten.

”Ett lyft för hela kulturhuset”

Beslutet att investera i en ny gradäng togs av stadsdelsförvaltningen, som helt enkelt ansåg att den förra var för gammal.

– Den var sliten och framförallt inte moderniserad. Vi är jättestolta över att ha fått en ny. Det är ett lyft för hela kulturhuset, säger Leif.

Kulturhusets publik kommer hädanefter att kunna njuta än mer av all musik, dans och teater som Skarpnäcks kulturhus erbjuder.

– Absolut, de gamla stolarna var mer ”90-grader”, så det blir en stor förändring, säger Leif.