Färgglatt garage kan få ännu ett pris

Bergrumsgaraget i Årstadal
Färgerna i Bergrumsgaraget ska skapa trygghet …
… och vägleda bilisterna så att de kör rätt.
… och vägleda bilisterna så att de kör rätt.
bergrumsgaraget i Årstadal
Vid alla utgångar hörs musik, liksom i de centrala delarna av bergrummen.
De vita väggarna och de klara färgerna gör rummen ljusa.
De vita väggarna och de klara färgerna gör rummen ljusa.
Bergrumsgaraget Årstadal
Slingrande väg i garaget.
I Bergrumsgaraget i Årstadal spelas musik och färgsättningen gör det lätt att orientera sig. Nu har det jättelika garaget chans att bli Årets bygge 2017.

Bergrumsgaraget, med 1 022 parkeringsplatser, öppnade i januari 2016 i Vin & Sprit AB:s gamla lokaler i Årstadal och blev helt färdigt nu i höst. Det ett komplext bygge på 47 000 kvadratmeter, fördelade på 15 plan.

Nu har garaget nominerats till Årets bygge 2017, av tidningen Byggindustrin och Svensk byggtjänst.

– Vi är mycket stolta och glada. Det är ett kvitto på ett väl utfört arbete, säger Jesper Åman, projektledare på JM för Bergrumsgaraget.

JM samarbetade med Janark Arkitekter AB när bergrummen omvandlades till garage. Ljus och färgsättning valdes för att skapa trygghet och underlätta orienteringen. Centralt i varje bergrum och vid utgångarna spelas musik, och det är mobiltäckning överallt.

Om garaget får utmärkelsen blir det inte första gången det prisas. JM vann även Stockholm Byggmästareförenings ROT-pris 2016, för detta bygge.

Bergrumsgaraget gjorde det möjligt att utöka området med 500–600 nya bostäder eftersom det gjorde att kravet på parkeringstal kunde uppfyllas.

Dessutom gjordes en omfattande miljösanering under bygget.

– Vi har återanvänt och återvunnit rivningsmassor som vägkroppsuppbyggnad för lokalgatorna och har städat ut 4 800 ton rivningsmassor med asbest, vilket räknas som en av de största asbestsaneringarna i norra Europa på senare tid, säger Jesper Åman.