Färgglatt när Skärholmen tar plats i city

Torsdagsklubben i city
Anita Wernström och Roberto Peyre, båda konstnärer, har jobbat ihop med Torsdagsklubben.
På väg in till stan? Passa på att se utställningen om det växande Skärholmen i Kulturhuset vid Sergels torg.
Färggladast är konsten som barn i Vårberg skapat, vid Torsdagsklubben.

I flera månader hängde en stor ljuskrona i ett träd på Vårbergstoppen – till glädje för alla som kom förbi. Nu har det färggranna praktverket blivit innerstadsbo. Det hänger i Stockholmsrummet i Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg, där utställningen ”Välkommen till Skärholmen” pågår.

Med sina färgsprakande fåglar, löv och kottar visar ljuskronan på skaparkraften hos barnen i Vårberg.

– Barnen gjorde kronan tillsammans med landskapsarkitekter som kom till en av Torsdagsklubbarna i höstas, berättar konstnären Anita Wernström.

Sedan i höstas är det hon som håller i Torsdagsklubben i Vårberg centrum, dit många barn och unga kommer för att skapa tillsammans. Ljuskronan är bara ett av deras verk. En annan klubbkväll byggde de modeller av lekredskap som de vill ha på Vårbergstoppen, som ju ska rustas till en stadsdelspark för 50 miljoner kronor.

ljuskrona

När ljuskronan hängde på Vårbergstoppen tände man ljusslingor som virats runt den, när det var mörkt.

– Jag tror på konstens förmåga att påverka. Och det här är ett sätt: barnen har fått visa hur de vill hur en lekpark ska utformas nu när Vårbergstoppen ska bli en park på samma sätt som Kungsträdgården här intill, säger Anita Wernström.

Även lekplatsmodellerna finns nu i Stockholmsrummet: små fotbollsmål, klätterträd och klätterställningar byggda av målade glasspinnar och färgglada piprensare.

– Jag är stolt över Torsdagsklubben. Därför är det såklart roligt att få visa upp det vi har gjort tillsammans med ungarna, här inne i stan, säger Anita Wernström.

klätterställning

Klätterställning av glasspinnar och piprensare.

”Välkommen till Skärholmen” pågår till den 31 maj. Utställningen handlar framför allt om Fokus Skärholmen. Bilder, texter, ljusskärmar och modeller används för att berätta om jätteprojektet, som innebär att cirka 6 000 bostäder ska byggas.

Den som vill kan också slå sig ner i en fåtölj och lyssna på en podcast om Mälaräng (stadsdelen som ska länka ihop Bredäng, Mälarhöjden och Fruängen).

podcast

Kommunikatören Emilia Geijer lyssnar på en podcast.

Dessutom finns både zoomningsbara 3D-kartor och virtual reality-stationer, där man kan se vad som planeras i Skärholmen och andra delar av staden, och hur områdena kan komma att se ut i framtiden.

Det går också bra att ställa sig i bostadskön. Inuti en modell av ett så kallat Stockholmshus finns en dator, enbart för det ändamålet.

stockholmshus-modell

Modell av ett Stockholmshus, med dörrhandtag av Charlotte Gyllenhammar – en av de konstnärer som formgett de dörrhandtag som husen ska ha. Idén med Stockholmhusen är att bygga med snabbare planprocess och med material som gör det möjligt att pressa hyrorna. I Skärholmen planeras cirka 400 stycken.

Stockholmsrummet är populärt, konstaterar kommunikatören Emilia Geijer.

– Vi har både superstammisar och sådana som bara råkar hamna här när de går runt på stan. Det vi vill ge besökarna är en förklaring till varför Stockholm växer och att det finns en genomarbetad plan för hur den gör det, ända ner på stadsdelsnivå. Vi vill också informera om de demokratiska processer som finns runt byggprojekten, säger hon.

 

Fakta

Utställningen pågår till den 31 maj

Aktuellt: Utställningen ”Välkommen till Skärholmen”.

Var: I Stockholmsrummet i Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg.

Öppettider:  Vardagar klockan 10.00–19.00. Helger klockan 11.00–16.00

Pågår: Till och med den 31 maj.

Källa: Stockholmsrummet