Färgrikt flygfä rymde till en björk i Fagersjö

En påsktupp? Nej, det är aran Kråka som testar utelivet i Fagersjö.
En påsktupp? Nej, det är aran Kråka som testar utelivet i Fagersjö.
Ara-papegojorna Kråka och Mini rymde från sina ägare i Fagersjö förra söndagen. Båda tillbringade natten högt upp i varsitt träd. Först efter nära ett dygn i frihet vände de hem igen.

Fredrik Klingenberg skulle hälsa på en kompis förra söndagen och hade papegojan Kråka i handen. Men när Fredrik halkade på en isfläck på Ejdervägen i Fagersjö var han tvungen att släppa taget om Kråka. Då passade papegojan på att smita.

– Sedan släppte vi ut min flickväns papegoja Mini för att locka ner honom. Men det hjälpte inte, berättar Fredrik Klingenberg.

I stället satt båda arorna uppe i var sitt träd och tryckte. Kråka satt högst upp i en björk och Mini i en tall. Fredrik försökte locka ner dem med nötter, men de förflyttade sig bara högre och högre upp.

– Det var 28 000 kronor som satt där upp i träden. De är fem år gamla, och har ju 80 år kvar att leva, säger Fredrik Klingenberg.

Det är inte första gången som Kråka prövar sina vingar.

– För tre fyra år sedan satt han uppe i ett träd i fyra dagar. Sedan kom brandkåren och jag fick följa med upp och plocka ner honom, berättar Fredrik Klingenberg.

Den här gången var kylan det största hotet. Fredrik Klingenberg tror inte papegojorna skulle ha överlevt ute särskilt länge.

– Det är kallt och det finns ingen mat. Antingen skulle de dö eller söka sig till människor, säger han.

När Lokaltidningen Mitt i:s foto­graf kommer till platsen, dagen efter rymningen, lyckas dock Fredriks flickvän locka ner Mini via grannens balkong. Kråka dröjer lite längre, men mitt på dagen landar han på sin ägares utsträckta arm.

– Det är underbart att han kommit hem igen. Han är som en familjemedlem.

Sa Kråka någonting om sitt äventyr?

– Nej han brukar vara pratsam men han var hyfsat nedstämd resten av dagen, säkert på grund av kylan, säger Fredrik som har fyra papegojor till där hemma.

Är det slut på utevistelser nu?

– Egentligen skulle jag gärna se att han kunde vara ute några timmar om dagen. Förra ägaren hade honom ute mycket. Men han bodde på ett fält där det inte fanns några träd att sätta sig i.

Fakta

En ara kan bli 90 år gammal

Aror har sitt ursprung i Central- och norra Latinamerika. De är flockdjur och lever parvis.

Den blå aran är den största papegojfågeln som finns. Den är 100 centimeter stor och kan väga upp till två kilo.

Aror kan bli upp till 90 år gamla.