Min lokala hjälte

Farliga istappar över hållplatsen

När Christina Bringhammar med sin familj gick till bussterminalen råkade hon titta upp – och fick en chock.

Ovanför dem hängde en lång rad med istappar.

– De var långa och sylvassa. De största var säkert över en meter, säger hon.

Alla som skulle ta en buss från terminalen väster om Huddinge centrum var tvungna att gå under de hängande istapparna. Christina Bringhammar var på väg till terminalen vid halvfyratiden i torsdags eftermiddag, tillsammans med sin sambo och deras två små söner, varav den minste i barnvagnen.

Som alla andra har hon hört talas om olyckor som skett när folk träffats av fallande istappar och isklumpar från tak.

– Jag var rädd att barnen skulle få någon istapp på sig. Det gick ju mycket folk där och det var ju livsfarligt för alla resenärer, säger hon.

Hon ringde genast till SL:s växel och sa att hon ville rapportera om faran.

– Precis då kom vår buss och jag ville ju inte stå kvar och vänta till nästa, så jag lade på luren. Jag vet inte om det rapporterades.

Christina Bringhammar säger att hon inte förstår hur SL kan låta istapparna växa sig så här stora.

Katinka Öberg, redaktör på SL kommunikation, sa i fredags förmiddag att ärendet hade högsta prioritet. Då hade en istapp ramlat ned och flera hängde lösa och dinglade.

– Vi ska ta bort dem under dagen, säger hon.

Borde inte någon bussförare ha upptäckt istapparna och talat om det för SL?

– De ska rapportera om de ser något ovanligt, varför ingen gjort det i det här fallet vet jag inte, säger Katinka Öberg.

Enligt Katinka Öberg kom det ingen rapport om istapparna till SL under torsdagen. Det innebär att växeln inte vidarebefordrade meddelandet när Christina Bringhammar ringde. SL fick rapporten först när Lokaltidningen Mitt i ringde på fredagen – ett dygn senare.