Farligt skräp på gården

Ölburkar, fimpar och krossat glas har mött personalen på förskolan Idala i Stocksund vid flera tillfällen den senaste tiden.
Ölburkar, fimpar och krossat glas har mött personalen på förskolan Idala i Stocksund vid flera tillfällen den senaste tiden.
Idala förskola har utsatts för skadegörelse flera gånger den senaste tiden. Personalen möttes av krossat glas, fimpar och förstörda utemöbler när de kom till jobbet ­efter trettonhelgen.

Stocksund är ett lugnt område. Susan Hellström, som har drivit tre förskolor sedan 2006, har aldrig haft några problem med skadegörelse tidigare. Men sedan slutet av november har Idala förskola haft oönskat besök på kvällar och helger vid tre tillfällen, senast under trettonhelgen.

– När ungdomarna har varit här har jag fått sms från grannarna och sedan ringt polisen. Men när de kommer hit har ungdomarna redan gått härifrån, säger Susan Hellström.

Tisdagen efter trettonhelgen låg det krossat glas och fimpar ute på gården. En utemöbel låg trasig och omkullvält. I november började en bänk på altanen brinna.

– Det är hemskt att det här händer. Det ligger krossat glas och fimpar på gården och små barn stoppar ju allting i munnen, säger Kristoffer Törnlöf, barnskötare på förskolan.

– De kommer ju hit helg efter helg, jag vill bara att det här ska få ett slut.

Susan Hellström har varit i kontakt med kommunen, som äger byggnaden. Hon berättar att de överväger att sätta upp lampor med rörelsedetektorer för att skrämma i väg objudna gäster, och att bevakningen ska ökas framöver.

Fastighetschefen Johan Ejbe vill inte bekräfta vilka insatser kommunen gör, men säger att man i alla fall arbetar med problemet.

– Det jag kan säga generellt är att kommunen givetvis är rädd om sina byggnader. Det är kostsamt med skadegörelse och vi gör olika insatser för att förhindra det.

Händelserna är polisanmälda, men Susan Hellström har inga större förhoppningar om att polisen ska kunna få stopp på skadegörelsen.

– När jag har anmält är det mest för att få det dokumenterat ifall det skulle hända något större i framtiden, säger hon.

Just nu ligger ärendet hos polisen i Täby, men inget har gjorts.

– Det har inte hänt något mer än att ärendet är anmält och ligger i en bunt här hos oss. Tyvärr blir det här väldigt lågt prioriterat, säger polisinspektören Magnus Berndtsson.

Danderyds närpolischef Per- Inge Akterin menar att ungdomar ibland vistas på förskolor under kvällar och helger och att det kan spåra ur och leda till skadegörelse när alkohol är med i bilden, men att det inte är särskilt vanligt just i Danderyd.

– Danderyd är inte speciellt drabbat av det här. Jag har jobbat mycket i de södra förorterna och där var det mer vanligt förekommande att man använde de här platserna som någon form av inofficiella fritidsplatser, säger han.

Fakta

Skadegörelsen minskade i fjol

Under 2013 spenderade Danderyds kommun 187 000 kronor på 40 skadegörelseärenden och 363 000 kronor på 25 fall av klottersanering.

Motsvarande siffror från 2012 var 70 skadegörelseärenden som kostade kommunen 255 000 kronor och 20 fall av klotter som kostade 450 000 kronor.

Källa: tekniska kontoret