Farmanbar nytt oppositionsråd

Khashayar Farmanbar blir nytt oppositionsråd för Socialdemokraterna i Nacka.

– Jag är väldigt taggad att ta mig an utmaningen, säger han.

Socialdemokraterna i Nacka utsåg i onsdags förra veckan Khashayar Farmanbar till nytt oppositionsråd. Han efterträder Hans-Åke Donnersvärd som avgick i våras och Majvie Swärd som varit tillförordnat oppositionsråd.

Det är en politisk outsider som nu ska ta över – det enda politiska uppdraget i Nacka kommun har tidigare varit en styrelseplats i Nacka energi.

– Jag har inte varit politiskt aktiv de senaste tio åren, men när möjligheten dök upp så kände jag att det skulle vara en spännande utmaning med tanke på hur Nacka ser ut politiskt, säger han.

Khashayar Farmanbar var i början av 1990-talet ordförande för SSU Norrbotten. Politiken hamnade i andra hand när han efter studier vid Luleå tekniska högskola startade mjukvaruföretaget Agency9. Där är han i dag vd, en roll som han nu lämnar för oppositionsarbetet.

– Jag och min fru flyttade till Nacka 2007. Jag är en ganska typisk Nackabo: småbarnsförälder som trivs i Nacka för att det är så vackert och att det är nära Stockholm.

Frågorna han vill driva är bland annat att höja skolornas kvalitet och att Nacka ska ha en infrastruktur i fas med den kraftiga tillväxten.

Att ta över som socialdemokratisk utmanare i en kommun som har varit borgerlig i mer än 40 år är inte lätt. Men Khashayar Farmanbar tror ändå att det är möjligt att ta makten i Nacka.

– När man kommer till kommunpolitik så handlar det om pragmatism. Det handlar om vem man har förtroende för att kunna driva kommunen på ett professionellt sätt. Vi kan se att Moderaterna inte drivit kommunen tillräckligt professionellt. Dålig kontroll på upphandlingarna som när kommunhuset blev många miljoner kronor för dyrt och chockhöjningen av hyrorna för många skolor är bara ett par exempel, säger han.

Khashayar Farmanbar.

Foto: Tora Hansjons