Färre än hälften får sommarjobb i Väsby

Inte ens hälften av de skolungdomar som söker sommarjobb via kommunen får ett.

Socialdemokraterna vill införa jobbgaranti men Alliansen tror inte att det är möjligt.

Intresset för att jobba några veckor under sommarlovet är stort i Väsby. 270 skolungdomar har i år sökt jobb inom kommunen – men långt ifrån alla kommer att få ett så kallat feriejobb.

Kommunen har bara lyckats skaka fram drygt hundra sommarjobb. Jobben finns främst inom kommunala förvaltningar och inom det lokala föreningslivet.

Till det kommer sommarjobb hos de kommunala bostadsbolagen Bo i Väsby och Väsbyhem som dock sköter rekryteringen själva.

Socialdemokraterna tycker att antalet sommarjobb är för få och lovar därför att införa en sommarjobbsgaranti om de vinner valet. En sådan skulle innebära att alla som söker också får ett jobb.

– Jag tycker att dagens siffra på hur många som får sommarjobb är för låg. Vi vill att Väsbys killar och tjejer ska få en bra första kontakt med arbetsmarknaden och komma in i arbetslivet och tjäna pengar på riktigt, säger Mathias Bohman (S).

En sådan sommarjobbsgaranti finns i flera andra kommuner i länet. Det räcker med att korsa kommungränsen till moderatledda Vallentuna för att hitta en kommun som i år lyckas erbjuda sommarjobb till alla de 350 ungdomar som sökte.

Men en sådan garanti tror kommunstyrelsens ordförande Per-Erik Kanström (M) är svår att införa. Inte för att det vore för dyrt utan för att det inte finns tillräckligt med personal som kan handleda ungdomarna.

– Det handlar bara om 8 000 kronor per sommarjobbare och det är väl investerade pengar. Men den som sommarjobbar i den kommunala organisationen ska ha en riktig arbetsuppgift och det ställer krav på kvalificerad handledning. Det är det som är flaskhalsen, säger Per-Erik Kanström.

Men den förklaringen tror inte Mathias Bohman på.

– Jag ser hur andra kommuner i länet klarar sommarjobbsgarantin så jag kan inte se varför vi inte skulle kunna göra det.

Fakta

Stor skillnad mellan norrortskommunerna

Vallentuna: 350 jobb. Har jobbgaranti. Lön: 80 kronor i timmen.

Upplands-Bro: Minst 300 jobb. Målet är att ge alla sökanden jobb. Lön: 68–73 kronor i timmen.

Täby: Cirka 50 jobb, samtliga öronmärka för ungdomar med särskilda behov. Lön: 83–93 kronor i timmen.

Danderyd: 60 platser. Ingen jobbgaranti. Lön: 79–98 kronor i timmen.

Sollentuna: 94 jobb. Ingen jobbgaranti. Lön: sätts individuellt.

Upplands Väsby: Cirka 103 jobb. Ingen jobbgaranti. Lön: 79 kronor i timmen.