Min lokala hjälte

Färre barn kom in i förskoleklassen de helst ville

Genrebild
Genrebild
Färre barn får plats i favoritförskoleklass rapporterar DN. Värst är det på Norrmalm och Östermalm. Men på Kungsholmen är siffrorna motsatta. Orsaken – en helt nyrenoverad skola.

Färre barn i Stockholm fick i år sitt förstaval i förskolekön. 81 procent fick börja i den förskoleklass de helst ville – en minskning från 2015 då 83 procent fick förstavalet, rapporterar Dagens Nyheter.

Störst var minskningen på Östermalm och Norrmalm där över 11 procent färre fick plats på favoritskolan jämfört med året före. På Södermalm var minskningen 6,5 procent.

Skolborgarrådet Olle Burell (S) är inte förvånad då många förskolor innanför tullarna är populära.

– Innerstan är som en magnet. Vi har ett fritt skolval och många söker sig till skolorna där, även de som bor utanför stan, det är en trend sedan flera år. Det avspeglar sig i statistiken, säger han till DN.

På Kungsholmen har dock 4,1 procent fler faktiskt fått plats i den förskoleklass de helst vill i år. Enligt Burell är förklaringen till detta att Kungsholmens grundskola fått 20 fler klassrum.

Olle Burell säger också till DN att många fler också fick plats på någon av de tre skolor man hade på sin topp trelista.

– Men 93 procent av de som sökte till förskoleklass fick något av sina första tre val. Det tycker jag är en bedrift med tanke på söktrycket.