Min lokala hjälte

Färre blir utsatta för inbrott

Brottsförebyggare Malin Jonsson och polisen Claes Stjernström rycker ut när det har varit ett inbrott i kommunen. De sätter upp skyltar och pratar med folk i området.
Brottsförebyggare Malin Jonsson och polisen Claes Stjernström rycker ut när det har varit ett inbrott i kommunen. De sätter upp skyltar och pratar med folk i området.
Noll inbrott. Så många anmäldes i juni.

– Jag trodde att det var fel på min dator, säger Claes Stjernström, grannsamverkanspolis.

Färre blir utsatta för inbrott i kommunen.

”Bostadsinbrott på denna väg. Var vaksam!”. Den gula skylten sätts upp där det har varit inbrott. Men skylten har varit en ovanligare syn i sommar än på länge.

Under juni och juli anmäldes nio stycken fullbordade inbrott i villor och lägenheter i kommunen. Det är nästan hälften så många som förra året – och den lägsta siffran på fem år. Augustistatistiken var inte klar vid Lokaltidningen Mitt i:s pressläggning.

– Inbrotten ligger betydligt lägre än normalt, det är en väsentlig skillnad. Det är en trend vi kan se i hela lokalpolisområdet, säger Kenny Bungss, lokalpolis i Tyresö.

I juni anmäldes inte ett enda inbrott, varken i lägenhet eller villa. Senast Tyresö hade en inbrottsfri månad var 2008, enligt polisens statistik. Att en man greps i början på sommaren tror Kenny är en av anledningarna till sommarens dipp.

– Brotten sjönk drastiskt, säger Kenny.

Inbrottsstatistiken dalar också på längre sikt. 43 inbrott anmäldes under årets första sju månader, vilket är 20 procent färre än samma period i fjol. Inte sedan 2011 har så få drabbats.

Kenny tror att polisens förebyggande arbete genom bland annat grannsamverkan påverkar i Tyresö.

– Vi ligger i framkant i det arbetet.

Polisen Claes Stjernström jobbar med grannsamverkan.

– Det är stor skillnad i statistiken, jättesiffror. Vi har olika teorier om vad det beror på, men vi vet inte. Jag tror att grannsamverkan är en förklaring. Andra kan vara att tjuvarna i stället tjänar bättre pengar på något annat, att många av våra kontaktpersoner har varit hemma eller att ligor har svårare att ta sig in i landet, säger han.

Lokaltidningen Mitt i träffar honom och kommunens brottsförebyggare Malin Jonsson i Trollbäcken. De ska sätta upp skyltar på inbrottsdrabbade gator. Det gör de varje gång det har varit ett inbrott.

– Vi vill visa för dem som bor i området att vi vet om inbrottet och visa för tjuven att vi är många som är uppmärksamma, säger Malin.

När någon drabbas av ett inbrott skickar hon ut information till det stora nätverket av grannsamverkare. Trafikskolor och hunddagis larmas också.

– De rör sig i det drabbade området när de är ute, säger Malin.

– Vi vet att risken är stor att tjuvarna gör inbrott i samma område igen snart. Här till exempel så hade två grannar inbrott inom loppet av några dagar och likadant var det förra året några gator bort, säger Claes och pekar in i villaområdet.

– Den risken har vi lyckats halvera, säger han.

– Vi kan inte göra allting själva, vi behöver hjälp, säger Malin.

Och hjälp får de. Nätverket med grannsamverkare växer för varje år. En femtedel av kommunens invånare ingår.

– Enkla lösningar där alla kan bidra skapar engagemang, trygghet och får dominoeffekter, säger Claes.

Han har tagit fram metoden som tidigare har prisats av Stöldskyddsföreningen för att vara innovativ, skapa engagemang och minska brottslighet.

Nu vill han sprida den till Nacka och Värmdö.

– Mitt mål är att det ska fungera likadant där som i Tyresö, säger Claes.

Han och Malin ska åka vidare och sätta upp fler skyltar.

Tror ni att inbrottsstatistiken kommer att fortsätta neråt?

– Det är svårt att säga. Vi har haft in en del inbrott nu i augusti när folk kommer hem från semestern, men det ligger fortfarande på en låg nivå, säger Claes.

– Vi brukar se en liten ökning av villainbrotten när höstmörkret faller, säger Malin.

Läs mer: Hundar spanar i utsatta områden