ANNONS

Gäster på väg tillbaka – men färre bokar bord på Matateljén

Henrik Sauer, krögare på Matateljén i Enskede
Under coronakrisen har gästerna och framför allt bordsbokningarna minskat på Matateljén.
Coronakrisen har slagit hårt mot restauranger. För Matateljén i Enskede har gästerna börjat komma tillbaka – men färre bokar bord.
– De flesta vill ju ta ansvar i den här pandemin och då vore det bra om bordsbokningarna kom i gång, säger krögaren Henrik Sauer.
ANNONS

Mars och april har varit historiskt tuffa månader för restaurangbranschen.

Restaurangappen Bokabord delar sin bokningsstatistik till riksbanken för att ge dem en indikation på hur det går för landets restauranger. Veckan efter sportlovet skedde ett oerhört stort ras. Men efter att ha uppmätt ännu lägre siffror i mitten av april, så har statistiken långsamt gått uppåt, något Dagens Industri var först med att rapportera om.

– Det som syns är att det lite långstams pekar mot något bättre. Men det är forfarande väldigt långt från hur det ser ut vanligtvis så här års, säger Peder Dinkelspiel, grundare av Bokabord till Allt om Stockholm.

Kvarterskrogar går bättre

Även om restaurangbranschen har det oerhört tufft i allmänhet så finns det krogar som klarar sig bättre än andra, enligt Peder Dinkelspiel.

– Vi ser att kvarterskrogar i förortsområden där folk bor och jobbar hemifrån har klarat sig bättre. I kampanjer som Support your locals så tror jag att det är framför allt lokala kvarterskrogar som folk tänker på att stödja. Det finns restauranger som inte haft det lika tufft som andra. Exempelvis finns restauranger i Årsta och Enskede som går bättre än innan krisen, säger han.

Färre bokningar – men något fler gäster på Matateljén

För Matateljén i Enskede har coronakrisen slagit hårt. Där har krögaren Henrik Sauer ännu inte märkt av någon större ökning av bordsbokningar de senaste veckorna.

– Bokningarna har gått ner jättemycket. Vi hade en take away-hausse ett tag, men den har avtagit en hel del. Nu är det bättre gästmässigt, men vi har fått ta bort hälften av borden, enligt rekommendationerna.

Henrik Sauer, krögare på Matateljén i Enskede

Henrik Sauer, krögare på Matateljén i Enskede. Foto: Privat

Under april och i början av maj höll restaurangen stängt några vardagskvällar i veckan.

ANNONS

– Det kändes fel att hojta in folk när alla rekommendationer sa tvärtom.

Men trots det tror Henrik Sauer att de har klarat sig bättre än restauranger i innerstan.

– Vi har inte drabbats lika hårt som andra krogar. Jag tror inte att restauranger i närförort drabbas lika hårt.

Anna Klyvare Sandsborg Enskede stötta Matateljén

Matateljén har drabbats under coronakrisen, men har förmodligen klarat sig bättre på grund av att restaurangen ligger i närförort, tror krögaren Henrik Sauer. Foto: Veronica Johansson

Lättare att sprida ut gästerna om fler bokar bord

Däremot skulle han gärna se att fler av de som kommer till restaurangen bokade bord innan.

– De flesta vill ju ta ansvar i den här pandemin och då vore det bra om bordsbokningarna kom i gång. Annars blir det så att folk droppar in samtidigt klockan 19, eller klockan 12 till lunch. Om folk bokar bord kan vi placera ut folk under hela lunchen och kvällen, då kan man få en större spridning för när folk är här. Många jobbar ändå hemifrån, då kanske det inte spelar någon roll om man någon gång äter lunch klockan 13 eller 13.30, säger Henrik Sauer.

stötta söderort

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.