ANNONS

Färre brottsoffer får stöd

Veronica Nordlinder
Veronika Nordlander, Brottsofferjouren.
Brottsofferjouren i Tyresö, Nacka och Värmdö vill ha mer att göra. Sedan polisen genomförde sin stora omorganisation har allt färre brottsoffer blivit hänvisade till dem.
– Det är ju inte färre som utsätts för brott, säger Veronika Nordlander på Brottsofferjouren.
ANNONS

Det går att se en tydlig skillnad på antalet drabbade som fick kontakt med Brottsofferjouren före och efter polisens omorganisation. Från att Tyresö, Nacka och Värmdös brottsofferjour hjälpte nästan 600 personer årligen har den siffran nu sjunkit till cirka 300.

I samband med polisens omorganisation bytte de ut sitt anmälningssystem. Det innebar att det inte längre var obligatoriskt att fråga brottsoffer om de vill ha hjälp från brottsofferjouren i samband med att man skrev en anmälan.

– Tidigare var frågan om målsägande önskade kontakt med en brottsofferstödjande verksamhet obligatoriskt för polisen att ställa. I nya systemet är frågan ändrad och den som tar upp anmälan kan ta sig förbi den frågeställningen mycket enklare idag utan att ens ha ställt den. Och frågar man inte så får vi ju inte de ärendena, säger Veronica Nordlander, verksamhetschef på Brottsofferjouren i Tyresö, Nacka och Värmdö.

Färre får kontakt

Brottsofferjouren hjälper människor som har blivit utsatta för olika typer av brott. Det kan handla om allt från mindre förseelser till grova våldsbrott såsom mordförsök och våldtäkt, till exempel.

Det är en ideell förening, som får ekonomiskt stöd från kommunen. Det är kostnadsfritt att som brottsoffer söka stöd och hjälp där. Du kan få hjälp med bland annat samtalsstöd, information om rättsprocessen, råd och vägledning. Dessutom erbjuder de vittnesstöd.

Man behöver inte ha gjort en polisanmälan för att få hjälp från Brottsofferjouren, men de allra flesta hänvisas till Brottsofferjouren i samband med att det skrivs en polisanmälan.

Varför frågar inte poliserna ändå?

– Många poliser är trötta på alla förändringar. Är det så att man inte behöver ställa frågan för att upprätta en anmälan, så hoppar man över det om det är stressigt. Det är inte av illvilja, utan på grund av stress, helt enkelt. Det är ju inte för att det finns färre brottsoffer idag, säger Veronica Nordlander.

ANNONS

Brott mot EU-direktiv

Brottsofferjouren har regelbunden kontakt med polisen, både på riksnivå och på lokal nivå och lobbar för att fler ska hänvisa brottsoffer till dem för att få stöd. De hoppas nu att det återigen ska bli obligatoriskt att ställa frågan om brottsofferstöd i samband med en polisanmälan.

De anser till och med att polismyndigheten bryter mot EU:s brottsofferdirektiv som handlar om att brottsoffer har rätt till hjälp från stödverksamheter.

– Som det är nu så måste vi jobba mycket mer aktivt med att informera och marknadsföra oss, för att så många som möjligt ska veta om att vi finns, säger Veronica Nordlander.

Fakta

Antal hjälpsökande Brottsofferjouren

2014 

  • Män: 223
  • Kvinnor: 368
  • Totalt: 591
  • Andel hänvisade från polisen: 93%

2016

  • Män: 102
  • Kvinnor: 201
  • Totalt: 303
  • Andel hänvisade från polisen: 80%

Du kan kontakta Brottsofferjouren i Nacka, Värmdö och Tyresö via hemsidan ntv.boj.se

Källa: Brottsofferjouren
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.