Min lokala hjälte

Färre campar med husvagnen i år

Trots strålande sol kämpar Nygårds camping med att locka gäster. Bara fem av 76 gästplatser var bebodda förra veckan.

– Det är färre än förra året. Som mest har vi haft åtta gäster, säger campvärden Peter Adlung.

Han menar att det är svenskarnas väderfixering som ställer till det.

– Folk är kräsna när det kommer till väder. Ofta räcker det med lite småblåst för att folk ska lämna husvagnen hemma, säger han.

Ove Ståhl, kassör i föreningen Semesterhemmet Nygård som driver campingen för året runt-boende, tror att många väljer att ta med sig husvagnen till sydligare delar av landet under semestern.

– När sommaren kommer är det många som vill röra på sig. De åker till Böda Sand eller Gotland och kommer tillbaka upp hit efter semestern. Det ser tomt ut nu, men under hösten och vintern kommer vi att ha fullt här igen, säger han.

Desto bättre går det för stuguthyrningen. Nygårds stugområde har varit fullbokat hela juli och kunderna köar redan för att få en plats i augusti.

– Stugor passar stockholmare bättre än husvagn. De vill ha ett tillfälligt sommarboende som inte kostar skjortan, säger Ove Ståhl.

Även på Rösjöbadens camping i Sollentuna lyser campinggästerna med sin frånvaro. Bara 120 platser av 225 var uppbokade under förra veckan.

– Det är sämre än förra året, trots att vädret är bättre i år. En anledning kan vara att folk inte har råd, säger Siavash Mehdizadeh, platschef på campingen.

Täby Täbyborna tycks slippa den värsta myggplågan i år. Den torra sommaren har gjort det svårt för de fruktade översvämningsmyggen att föröka sig. Enligt SMHI regnade det 46,4 millimeter i juni i år, vilket kan jämföras med förra årets 159,7 millimeter.

Inga klagomål på mygg har kommit in till kommunen.

– Om torkan fortsätter lär vi inte få några större problem, säger Maria Lindström på Roslagens miljö och hälsoskyddskontor.

Svenskar är kräsna när det kommer till väder.

Den torra sommaren ­jagar bort myggorna

De envisa myggen verkar bli färre i år. Arkivbild: ulrika lind

Överklagar äggkastningsdom

Täby Den Täbybo som dömdes för misshandel efter att ha fått sitt hus nedkladdat med ägg överklagar nu domen till Svea hovrätt.

Han menar att han aldrig misshandlat pojkarna som kastade äggen och att de skador som pojkarna uppvisat inte är bevis nog för att döma honom.

Enligt pojkarna ska mannen ha tagit polisgrepp på dem och tryckt ned dem mot asfalten så att de fick skrubbsår i pannan och käkskador. Han ska också ha slängt ned en av pojkarna i marken. Flera av pojkarna, som dömts för skadegörelse, har också valt att överklaga.