ANNONS

Färre dubbdäck efter förbud

Trots bristen på kontroller har dubbdäcken minskat på både Fleminggatan och Kungsgatan efter förbuden vid årsskiftet.

Det visar nya siffror från staden.
ANNONS

1 800 färre bilar per dygn med dubbdäck på Fleminggatan och 1 000 färre på Kungsgatan. Det är det första resultatet av stadens utvärdering av de nya dubbdäcksförbuden.

Mätningarna gjordes i december och januari – före och efter att det blev förbjudet att köra med dubbdäck på de bägge gatorna.

Mitt i har tidigare skrivit om att polisen inte gjort några kontroller av de nya förbuden. Men de har alltså ändå gett en viss effekt.

I procent körde ungefär 30 procent av bilarna med dubbdäck på gatorna efter förbudet. Det kan jämföras med cirka 40 procent i staden i stort.

– Man kan tycka att det är en liten minskning från 40 till 30 procent men då får man komma i håg att vi före förbudet på Hornsgatan för några år sedan hade ungefär 70 procent dubbdäck i innerstan, säger Michael Norman på stadens miljöförvaltning.

Siffrorna är en del av en stor utvärdering av de nya förbuden som blir klar i sommar. Då kommer också halterna av partiklar i luften, som dubbdäcken river upp, att presenteras.

Men redan nu har miljöförvaltningen gjort prognoser på hur mycket mindre utsläpp det blivit på gatorna baserat på antalet bilar som kört där.

– Vi gjorde en modellberäkning som visar att partiklarna minskat med 20-25 procent tack vare minskningen av trafik, säger Michael Norman

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.