Färre får böter i centrum

Vallentunaborna blir allt bättre på att parkera lagligt. Under 2012 bötfälldes 415 bilar i kommunen, en minskning med 116 stycken 2011. Och det är i centrum som flest bilar lappas.

När Lokaltidningen Mitt i besöker parkeringen vid Åby gata under fredagseftermiddagen är det tjockt med bilar.

Många har kört upp på någon av refugerna och längs med trottoaren står bilarna på rad.

Christina Hammarstedt öppnar bildörren och stuvar in sonen Emil, 3, i baksätet. På armen sitter Alva, 1.

De har besökt vårdcentralen, som ligger bara några hundra meter ifrån Vallentuna station.

– Det här är ingenting. Det brukar vara fullsmockat, folk står ofta långt uppe på gräset för att få plats, förklarar hon.

Parkeringen delas med de hundratals pendlare som åker Roslagsbanan varje dag. Ett problem, menar Christina Hammarstedt.

– Jag tror att man bara har tillstånd att stå några timmar, men de flesta står mycket längre. Har man en avtalad tid på vårdcentralen är det frustrerande när det inte finns några platser.

Enligt Göran Rosenqvist på trafikkontoret finns inga planer på att bygga fler parkeringsplatser just nu. Parkeringsplatserna finns, men de kostar pengar.

– Vi har fem parkeringshus i Vallentuna centrum, det anser jag är bra. Att skapa fler parkeringsplatser i centrum är svårt, det finns inte plats. Men infartsparkeringarna för pendlare måste utvidgas, menar han.

– Infarten vid Åby gata är en av de parkeringar som måste bli större. Vid niotiden är det totalkaos. Effekten blir att folk tar bilen till jobbet i stället för att åka kollektivt, säger Göran Rosenqvist.

Enligt Patrik Lindgren på Svensk Bevakningstjänst i Vallentuna är stress den vanligaste anledningen till att folk får böter.

– Det är på eftermiddagarna i centrum som vi lappar mest. Folk har bråttom och vill in och handla eller sköta sina ärenden innan de åker hem och tänker sig inte för.

Han vet inte vad minskningen kan bero på, men menar att kommunen har en ”liberal hållning” när det gäller p-böter.

– Vi jagar inte folk i onödan.

Jämfört med övriga Stockholm ligger Vallentuna förhållandevis bra till i p-botslistan. Av alla orter i norrort hamnar Vallentuna först på elfte plats. Upplands Väsby toppar listan med hela 3 636 utfärdade böter, följt av Danderyd med 3 187 lappade bilar.

Trots att fler svenskar parkerar lagligt är vi dåliga på att betala våra böter i tid.

Laglydigast i norrort är man i Täby, där betalar 85 procent sina böter innan de hinner gå till inkasso. Sämst på att betala p-böter är man i Danderyd.

Men i det stora hela har böteslapparna blivit färre i Stockholm. 433 000 bilar fick p-böter 2012, vilket är 76 000 färre än 2011.

Sammanlagt delade staden ut parkeringsböter för 278,6 miljoner kronor.

Ungefär 80 procent av alla böter betalades.

Christina Hammarstedt tvingas ibland parkera olagligt när hon besöker vårdcentralen i Vallentuna. ”Det brukar vara smockfullt”, säger hon. Här med sonen Emil, 3, och dottern Alva, 1 år.

Fakta

100 000 färre fick p-böter i fjol

Förra året skrevs 1,3 miljoner felparkeringsavgifter ut i landet. Året innan var siffran 1,4 miljoner.

Cirka 25 procent av alla böter når inkasso innan de betalas.

Du som anser att du fått en felaktig parkeringsanmärkning kan ansöka om rättelse. Det görs på polisstationen på den ort där p-boten utfärdades.

Tänk på att felparkeringsavgifter alltid ska betalas, även om du anser att den är fel.

Källa: Transportstyrelsen