ANNONS

Färre fick sin cykel stulen i sommar

Cykeltjuvarna brukar passa på i sommarvärmen - men i år verkar något ha hänt. Ovanligt få Täbybor blev av med sin cykel i sommar.
ANNONS

Från den 1 maj till mitten av augusti anmäldes 138 cykelstölder i Täby. Under samma period i fjol var antalet betydligt högre, då 192 cyklar anmäldes stulna. Enligt polisen är det svårt att veta vad som ligger bakom minskningen.

– Det kan räcka med att en yrkestjuv som livnär sig på cykelstölder sitter inne några månader, säger närpolischef Jan Berlin.

En annan orsak skulle kunna vara att Täbyborna har blivit bättre på att skydda sig.

– Jag tror att folk har blivit mer rädda om sina saker. Cyklar blir finare och dyrare och folk köper bättre lås och de kanske inte lämnar cyklarna hur som helst.

Täbys cykelhandlare tror att det är svårt att skydda sig mot tjuvarna – vill de ta cykeln så gör de det. Men det bästa man kan göra är att ha dubbla lås.

– En låsvajer är en bra kombination att ha till ett vanligt lås eller ett bygellås. Då kan man sätta vajern runt en stolpe och koppla den till sitt lås, säger Bosse Berglund, som har en cykelbutik i Hägernäs.

När polisen får in en upphittad cykel försöker de hitta ägaren. Men det är svårt eftersom folk är dåliga på att anteckna ramnumret.

– Det är viktigt att man skriver upp ramnumret på sin cykel och anger det i anmälan så att cykeln blir sökbar i våra register, säger Jan Berlin.

Om ägaren inte hittas får cykeln en ny ägare. Efter tre månader har upphittaren nämligen möjlighet att göra anspråk på den.

ANNONS

– Gör den inte det så skickas cykeln till auktion, säger Berlin.

Fakta

Anteckna ramnumret

Alla cyklar har ett ramnummer – cykelns unika serienummer.

Vanligtvis är det instansat under cykeln, vid tramporna. Men en del nyare cyklar med kolfiberram kan också vara märkta med ett klistermärke med ramnumret på.

Ramnumret gör att cykeln blir sökbar i polisens register om den skulle bli stulen.

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.