ANNONS

Färre än hälften av Bros unga läser vidare

UKÄ:s årliga sammanställning visar att färre än hälften av Upplands-Bros unga läser vidare
UKÄ:s årliga sammanställning visar att färre än hälften av Upplands-Bros unga läser vidare
Av 24-åringarna i Upplands-Bro hade 39,2 procent förra året påbörjat högskolestudier. Snittet i Stockholm är 50,6 procent. Skillnaden mellan könen är stor – betydligt fler kvinnor läser vidare.
ANNONS

2017 hade 39,2 procent av 24-åringarna i Upplands-Bro påbörjat högskolestudier, en ökning med 1,5 procentenheter jämfört med 2016. Det visar en sammanställning från Universitetskanslerämbetet, UKÄ.

Skillnaden mellan kvinnor och män är stor. 2017 hade hälften – 51, 7 procent – av alla 24-åriga kvinnor i kommunen påbörjat studier vid en högskola. Andelen män i samma ålder som läst vidare var betydligt lägre, 29 procent. Skillnaden har varit likartad de senaste tio åren.

”Ett generellt fenomen”

Upplands-Bro är långt ifrån den enda kommunen där det ser ut så här.

– Det är ett generellt fenomen i nästan alla kommuner. Vi har inga uppgifter på orsaker till det. Men det är ett lite av ett mysterium, säger Sofia Berlin Kolm, utredare på UKÄ och ansvarig för sammanställningen.

Vad tror du det kan beror på?

– Om man ska spekulera kan man fråga sig: Hur ser den lokala arbetsmarknaden ut, är den bättre eller sämre för män? Jag vet inte, men det är intressant och det här är något som diskuteras i vissa kommuner, säger Sofia Berlin Kolm.

Så ser snittet ut i Stockholm

I hela landet hade 43,9 procent av 24-åringarna förra året påbörjat högre studier. Snittet i Stockholms län låg på 50,6 procent.

Högst andel av alla kommuner i Sverige hade Danderyd, med 83,2 procent. Där är också glappet mellan kvinnor och män betydligt mindre – 84,6 respektive 81,6 procent – än de flesta andra kommuner.

ANNONS

Social bakgrund en viktig faktor

Många faktorer påverkar en individs beslut att påbörja högre studier. Social bakgrund är en – ju högre utbildningsnivå föräldrarna har, desto troligare är det att barnet pluggar vidare. Den lokala och regionala arbetsmarknaden kan också påverka.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.