Färre hållplatser gör fyran snabbare

Föraren Sidney Shahrokni välkomnar påstigning i alla fyrans dörrar.foto: ulrika lind
Föraren Sidney Shahrokni välkomnar påstigning i alla fyrans dörrar.foto: ulrika lind
Färre hållplatser, bussfil på Valhallavägen och påstigning i alla dörrar. Nu ska buss fyra bli snabbare.

Fyrans blåbuss har länge varit en viktig linje i Stockholms kollektivtrafik. Med över 60 000 resenärer om dagen är den stans populäraste busslinje. Men lika länge har den varit ett sorge­barn som tagit sig fram med snigelfart i innerstan.

Nu hoppas staden att det ska bli ändring genom att man tar bort flera hållplatser, skapar fler busskörfält och att man tillåter påstigning i alla bussens dörrar.

Stombusslinjen blir ett pilotprojekt och alla åtgärder ska vara fixade till nyår. Den totala kostnaden för testet blir nio miljoner kronor och på Östermalm märks flera skillnader.

Längs Valhallavägen blir det busskörfält som viks enbart för bussar i båda riktningar. Resultatet av detta blir bland annat att 21 parkeringsplatser försvinner.

På Östermalm upphör fyran att stanna vid Stadion och Banérgatan.

Hållplatsen Stadion finns dock kvar för andra linjer som trafikerar den, medan den på Banérgatan helt tas bort. Kvar på Östermalm finns sju hållplatser kvar för blåbussen.

– Det man kan spara in tid på är just på- och avstigningar. Jag blir ofta försenad 15–20 minuter eftersom man fastnar i trafiken och värst är det längs Valhallavägen, säger föraren Sidney Shahrokni.

På Östra station förlängs hållplatsen så att påstigning i alla dörrar blir möjligt även där.

Föräldrar manas att nattvandra

Östermalm I förra veckan kunde Lokaltidningen Mitt i berätta att skadegörelsen på stadsdelens skolor ökade under sommaren. Gärdesskolan drabbades hårdast – kostnaderna uppgick där till drygt 63 000 kronor för krossat glas och klotter.

Östermalms stadsdelsförvaltning vill därför uppmuntra mammor och pappor att börja föräldravandra nu när terminen börjat. Första vandringen ägde rum i fredags. Enda kravet är man deltar minst en fredag per termin. Information finns på www.foraldravandring.se

Jag blir ofta försenad 15–20 minuter.

Maskerad rånare har slagit till två gånger

Östermalm Förra lördagen angreps ett par i Humlegården av en man beväpnad med en hammare som skrek att han ville ha pengar. Paret flydde i panik. En av dem fick ett slag över axeln och började blöda.

Veckan innan rånades en person vid Karlaplan av en maskerad man med en gummi­hammare. Polisen tror att det är samma rånare eftersom rånaren beskrivits som 165 centimeter lång, bärandes mask och tillhygge.