Färre handlar på hemmaplan

"Vi vill gynna Bro, vi bor ju här" säger Broborna Ove och Lisbet Gustafson.
"Vi vill gynna Bro, vi bor ju här" säger Broborna Ove och Lisbet Gustafson.
Grannkommunernas stora shoppingcentrum har länge dragit kunder från Upplands-Bro. För varje år är det också en allt större andel av invånarna som väljer att köpa sin mat utanför kommunen.

Kläder och prylar har med sitt blygsamma utbud aldrig varit en stark business i Upplands-Bro. Men med många matbutiker i både större och mindre format så har många av kommunens invånare tidigare valt att göra större delen av sina matinköp i närområdet. Men siffror från HUI Research visar att en växande andel av Upplands-Broborna numera också väljer att handla mat på annat håll.

Upplands-Bro är en av de kommuner i Stockholmsområdet som tappar störst andel kunder till andra kommuner.

– En förklaring är att Barkarby är en stor del av sällanvaruhandeln och där har man byggt Ica Maxi. De som köper exempelvis kläder passar också på att handla mat där, säger Mathias Forsberg som är näringslivschef i kommunen.

Omsättningen har gått ner

När man tittar på livsmedelshandelns omsättning i Upplands-Bro kan man se att den gick ner kraftigt mellan 2008 och 2011. Omsättningen minskade med 75 miljoner kronor. Fram till 2015 har den dock hämtat sig något och år 2015 låg den på 545 miljoner kronor.

Omsättningen räknas i miljoner kronor.

Näringslivschefen Mathias Forsberg är medveten om att livsmedelshandeln tappat mark. Men att konkurrera med de stora shoppingcentrumen i Barkarby och Bålsta är svårt.

– För oss som kommun är det här svårt att påverka. Det vi kan göra är att tillhandahålla yta. Vi kan ta fram ett område och säga: här kan ni bygga butiker. Men sedan måste någon annan göra en analys att man kan bygga och tjäna pengar här, säger han.

En framtida utmaning blir också att konkurrera med livsmedelshandeln på internet. I dag ligger den bara på 1 procent av den totala dagligvaruhandeln i Sverige, men enligt analytiker på HUI Research är det något som kommer att öka.

Försäljningsindex är faktiskt omsättning dividerad med försäljningsunderlag. Index över 100 betyder att handeln drar kunder från andra kommuner. Index under 100 betyder att handeln har ett utflöde till andra kommuner.

Komplettera hellre än konkurrera

Men Upplands-Bro har inte gett upp hoppet. Det pågår en utveckling av Brunna Park där Coop Forum kommer att få nya lokaler och där också Biltema ska flytta in. Den första etappen är 21 000 kvadratmeter stor och det kommer att finnas utrymme för fler butiker. I Bro har Fliesbergshuset fått in en ny aktör i form av Dollarstore.

För att kunna utveckla handeln inom kommunen tror näringslivschefen Mathias Forsberg att en bra strategi är att få in etableringar som kompletterar snarare än konkurrerar med shoppingområdena i grannkommunerna. Men allra viktigast för en lokalt växande handel är ett ökat invånarantal, menar han.

– All handel kräver mer människor. I Kungsängen bygger vi förtätningsprojekt, det är det som behövs för att utveckla centrum. Och personer som vill handla och äta på hemmaplan. Ju fler som flyttar in desto bättre utbud kommer vi att få.


Så tycker kommuninvånarna om sina centrum

Robert Westerlund, Kungsängen: ”Jag saknar nog inget. Jag handlar oftast här på vägen hem, det blir en vana. Kläder köper jag i stan.”

Viktoria Karim, Bro: ”Det är ganska mycket som saknas, framför allt att kunna köpa kläder och smink. Jag måste till Jakobsberg för att handla. Gymmet skulle kunna uppdateras lite också.”

Gunnel Nordgren, Järfälla: ”Jag tycker det är rätt så bra i Kungsängen centrum. Det finns apotek, systembolag, Ica och Konsum. Jag bor i Järfälla och det är Kulturhuset som drar mig hit. Det är väldigt trevligt – ett lyft!”

Tobias Wernius, Kungsängen: ”Det är bra, det viktigaste finns här. Jag brukar handla på restaurangerna, annars handlar jag på Coop i Brunna, det är större där. Det är nära till Barkarby och där handlar jag allt utom mat.”

Lisbet Gustafson, Bro: Vi vill gynna Bro, vi bor ju här, så vi veckohandlar på Ica eller Willys. Det som saknas är en bra klädaffär. Centrum var bättre för innan branden och man byggde om. Vi saknar med grönska.”