ANNONS

Färre hemlösa i Hammarby-Skarpnäck

hemlöshet
167 var hemlösa i Hammarby-Skarpnäck vid stadens mätning 2018.
Antalet hemlösa i Hammarby-Skarpnäck minskar, det visar Stockholms stads kartläggning.
Men en större andel av de hemlösa är kvinnor än i staden i stort.
– Många av dem är ensamstående med barn, säger Hanna Jakhammer på socialtjänsten i Skarpnäck.
ANNONS

Hemlösheten i Skarpnäcks stadsdelsområde har minskat. Vid stadens mätning 2018 var 167 personer i stadsdelsområdet hemlösa. Vid föregående mätning, 2016, var 201 Skarpnäcksbor hemlösa.

Jämför man med snittet i Stockholm så är det en klar förbättring. I Stockholm i stort ökade antalet hemlösa med 19 personer från föregående mätning, till 2439.

Skälen till minskningen i Hammarby-Skarpnäck är flera. Stadsdelsförvaltningen har bland annat sökt extra pengar från Stockholms stad för att kunna anställa fler.

– Vi har jobbat väldigt riktat här i Skarpnäck eftersom situationen var så allvarlig. De nyanställda träffar de hemlösa och hjälper dem bland annat med att gå till bostadsförmedlingen, träffa hyresvärdar och att vara arbetssökande, säger Hanna Jakhammer, chef för individ och familj på socialtjänsten i Skarpnäck.

Socialtjänsten jobbar också hårdare för att undvika att människor blir vräkta och för att hitta boende åt de hemlösa för längre tid så att de hinner landa och får en bättre möjlighet att själva lösa sin situation.

– Vi har hittat sociala kontrakt eller andrahandskontrakt som kan löpa på 5 år. Under tiden de bor där hinner de också få en egen kötid hos bostadsförmedlingen. Många i området har också fått det ekonomiskt bättre, säger Hanna Jakhammer.

Flest män bland de hemlösa

Majoriteten av de hemlösa i Skarpnäck är män, 91 personer. Och jämför man med föregående mätning så har andelen hemlösa kvinnor i stadsdelen minskat. 2016 var 99 av de hemlösa i Skarpnäck kvinnor och 102 män.

Större andel hemlösa kvinnor än snittet i stan

Men ser man till staden i stort så ligger Hammarby-Skarpnäck fortfarande dåligt till när det gäller hemlöshet bland kvinnor.

I Stockholms stad var 33 procent av de hemlösa kvinnor 2018. I Skarpnäck var siffran nästan 46 procent.

ANNONS

Varför är andelen kvinnor så stor i Skarpnäck?

– Vi har inte hunnit göra en analys av det än. Men vi ska titta på det så fort vi är färdiga med bokslutet. Vi vet att många av dem är ensamstående med barn så det är en grupp som vi behöver arbeta mer med.

Ni har fortfarande 167 hemlösa i stadsdelen. Hur tänker ni kring det?

– Vi fortsätter det här arbetet. För det är fruktansvärt, säger Hanna Jakhammer.

”Flera personer har dött och folk sover på gatan”

Fakta

Så många hemlösa finns i Hammarby-Skarpnäck

2018 167

2016 201

2014 189

2012 149

2010 178

2008 157

Källa: Stockholms stad
Fakta

Så definieras hemlöshet av Stockholms stad

Stockholms stads definition av hemlöshet är en person som saknar egen eller förhyrd bostad och som inte bor i något stadigvarande inneboendeförhållande utan är hänvisad till tillfälliga boendealternativ eller är uteliggare. De som saknar bostad vid en utskrivning från institutioner eller härbärgen samt tillfälligt hos kamrater eller bekanta (max tre månader) räknas också som hemlösa.

Av alla 2439 personer är det enligt kartläggningen 163 personer som sov utomhus, de flesta har ingen kontakt med någon myndighet utan enbart med frivilligorganisationer.

Mätningen går ut på att staden skickar ut enkäter till de olika stadsdelarnas socialförvaltningar, frivilligorganisationer, härbärgen och akutboenden. De personer som togs med i undersökningen var hemlösa över 20 år som haft kontakt med dessa under dygnet 25 till 26 september 2018.

Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.