ANNONS

Allt färre hemlösa på Kungsholmen

Jonas Wihlstrand upplever att bostadspolitiken i Sverige har kraschat.
Jonas Wihlstrand upplever att bostadspolitiken i Sverige har kraschat.
Antalet hemlösa blir fler i Stockholm – men inte på Kungsholmen.
Det visar färska siffror från Stockholms stad.
ANNONS

De senaste två åren har antalet hemlösa ökat något i Stockholm, enligt stadens nya kartläggning. Mätningarna är en ögonblicksbild – de görs under ett dygn vartannat år och i september 2018 fanns det 19 fler hemlösa i Stockholm än under mätningen 2016 – 2 439 personer jämfört med 2 420.

Antalet hemlösa har inte ökat sedan mätningarna började 2004.

– Det är svårt att säga att det är ett trendbrott när det har ökat med 19 personer. För samtidigt har befolkningen ökat med 19 778 människor. Jag skulle snarare säga att det står still, andelsmässigt har det minskat, säger Veronica Wolgast, avdelningschef på socialförvaltningen i Stockholms stad.

Kungsholmen går mot strömmen

Men på Kungsholmen ser det annorlunda ut. Där kan man prata om ett trendbrott, eftersom antalet personer som lever utan bostad har minskat rejält. Enligt mätningen 2016 fanns 70  hemlösa personer på Kungsholmen – i september 2018 mättes de till 15.

– Jag vet inte exakt varför hemlösheten har minskat på Kungsholmen, men vi jobbar med att hitta personer. Och det är inte många som lever i akut hemlöshet, säger Lena Helmersson, enhetschef på vuxenenheten i Stockholms stad.

Hon menar också att hur många hemlösa det finns på Kungsholmen är en definitionsfråga.

– Det beror på hur man räknar med de som bor i träningslägenhet eller på olika boenden i statistiken, säger hon.

Inte bara missbruk

Hos Stockholms Stadsmission säger man att den senaste mätningen visar att hemlöshet är ett fortsatt stort problem i Stockholm.

– Det är fler och fler som kommer till oss med andra orsaker till hemlöshet än missbruk och psykisk ohälsa. Det kan vara en skilsmässa eller att man har förlorat jobbet som gör att man tappar fotfästet. Man har helt enkelt inte råd att bo kvar i sin bostad, säger Jonas Wihlstrand, socialchef på Stockholms stadsmission.

ANNONS

Hemlösheten ärvs ner till barnen

Han säger att det exempelvis kan handla om en ensamstående förälder, med lön från ett välfärdsjobb, som inte har råd med en nybyggd hyreslägenhet.

– Det är en utveckling som vi ser på med stor oro eftersom forskning visar att barn som hamnar i en labil boendesituation ofta själva hamnar i samma sits när de blir äldre.

Han är också oroad över den stora grupp nyanlända som kommer att behöva bostäder.

– De syns inte i statistiken nu men vi väntar oss att det kommer att bli ett stort problem.

Vad anser ni behöver göras?

– Bostadspolitiken har kraschat i Sverige. Det är ett strukturellt problem att det byggs lägenheter som en stor del av invånarna inte har råd att bo i. Stockholm ska inte bara var till för de rika.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.